Dodjela nagrade Ambasador u Boogaloou – na nogama, za nula kuna

Sinoć je u Boogaloo održan 6. po redu Ambasador – dodjela nagrada akterima hrvatske i regionalne elektroničke scene za glazbena ostvarenja u proteklih godinu dana.

Gana Elez je osvojila nagradu za Art produkciju godine u regiji (foto: Todor Milivojević)

Gurati iz godine u godinu nezavisnu glazbenu nagradu vjerojatno je slično kao i voditi nezavisni glazbeni portal, u čemu imam nekog iskustva. Razvije se tu njuh i sluh za primijetiti nit zajedništva u misiji koja uvijek i jedino ovisi o čvrstoj volji ljudi koji su u to uključeni, nešto što bi se moglo nazvati pravim vrijednostima, kad duh voluntarizma donosi rezultate za kakve nekad nije sposoban ni ‘hladni’ profesionalizam. A upravo to se osjetilo sinoć u Boogaloou gdje se održavala dodjela nagrada Ambasador brojnim učesnicima elektroničke scene iz Hrvatske i regije u čak 35 kategorija.

Ulazimo u period kad se podvlači crta i kad će razne dodjele nagrada ‘iskakati iz paštete’, no Ambasador je tu poseban iz nekoliko razloga. U prvi razlog ulazi činjenica da je to jedina glazbena nagrada u Hrvatskoj koja je ostala nezavisna, tj. da nije pod kapom organizacija struke kao što su HGU i Unison. Naime, te organizacije struke su prošle godine pokrenule svoju nagradu za elektoničku glazbu, nazvale je ‘nezavisnom’ i dali joj ime Elector.

Marko Nastić je osvojio nagradu Regionalni izvođač godine (foto: Todor Milivojević)

Drugi je razlog što je Ambasador isto tako rijetka, ako ne i jedina glazbena nagrada u Hrvatskoj koja osjeća puls cijele te scene, te je, sasvim primjereno svom imenu, validira i kao regionalnu. Njen osnivač Goran Tomašević je jučer s pozornice Boogalooa istaknuo kako je Ambasador pored dodjele nagrada osmišljen da bi bio i platforma za uspostavljanje kontakata i druženje, tj. networking, kako bi to rekli Zapadnjaci.

Da to nisu bile samo puke riječi, tijekom večeri je bilo jasno da Ambasador uistinu to i jest, jer nije nedostajalo na pozornici laureata iz Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine, ali i cijele Hrvatske od Istre do Dubrovnika koji su potegnuli do Zagreba te večeri. Nije nedostajalo ni aktera iz domaćih kulturno-intelektualnih sfera koji su kao prezenteri uručivali nagrade, od glazbenika i DJ-a, preko književnika, novinara, glumaca, karikaturista pa do zastupnika iz Euro parlamenta, bez obzira pripadali ili ne pripadali sferi elektroničke glazbe i clubbinga (Neki od njih bili su Ilija Jandrić, Hrvojka Begović, Adnan Mehmedović Medo, Borna Sor i Lunar).

Indra ft. Gnomad i Martin Ladika (foto: Todor Milivojević)

Što se tiče nagrada, bilo je općenito teško pronaći dobitnika u 35 kategorija koji se nije uz poštovanje osvrnuo i na konkurenciju među nominiranima, a neki su za nagradu u obliku vinilne ploče rekli kako je zaslužuju svi. Dakle, izvirao je respekt iz skoro svakog ponaosob tko se popeo na pozornicu. To bi bilo nemoguće da je riječ o nagradi s mnoštvom zakulisnih igara s isprepletenim poslovnim vezama. Taj ‘vonj’ sinoć se nije mogao osjetiti. Da je slučajno tako, iscurio bi bar jedan kiseli osmjeh ili neko ironično podbadanje.

A nakon svega je osjećaj da su svi okupljeni te večeri došli slaviti glazbu i glazbena dostignuća u fer utakmici, čak i onih koji cijeloj priči pripadaju indirektno, ali se bez njih ne može. Konkretno srpski fotograf Marko Edge posebno se zahvalio Ambasadoru kao jedinoj dodjeli nagrada koja ima kategoriju „Nagrada za fotografa godine iz regije“, time i sluha za „sve fotografe koji rade u četvrtoj smjeni i biraju najbolje među tisućama fotografija snimljenih tijekom večeri, dok su svi ostali na afterpartyjima“.

Goran Tomašević (foto: Todor Milivojević)

Damira Cuculića, pionira zagrebačke elektroničke scene, samo je slomljena noga onemogućila da se popne na pozornicu i primi nagradu za Najbolji klupski party u Hrvatskoj za njegov The Best Reunion Festival, ali je zato na štakama došao pred nju i također održao emotivno obraćanja obzirom da je nagradu primio upravo za festival na kojem je slomio nogu, obećavši nastavak i iduće sezone: „Kad smo se dogovarali za The Best Reunion Festival rekao sam sebi da ću to napraviti jednom i nikad više, ali moj mailbox je toliko zatrpan molbama i pitanjima kad ćemo to ponoviti, tako da obećavam da se vidimo iduće godine na istom mjestu.“

Za DJ-a Marka Nastića, koji je ove godine ponio nagradu na Najboljeg regionalnog izvođača godine, bilo je najvažnije napomenuti kako mu je izuzetno drago što je Ambasador uveo tu kategoriju, jer smatra da je „njegova nominacija bila u veoma jakoj grupi uz talentirane i vrijedne artiste i da mu puno znači kao podrška” koju je usporedio s podrškom svoje obitelji koja mu je bila potrebna tijekom perioda pandemije kad nije mogao raditi posao koji najviše voli.

Cyborgix 4E75 (Fotograf: Todor Milivojević)

Glazbeni dio programa bio je šarolik, zanimljiv, ali i pažljivo odabran obzirom ih nije bilo puno u službenom programu. Dodjelu su otvorili riječki Cyborgix 4E75 feat. Jazzy koji su svojim nastupom ujedno obilježili okruglih 30 godina od prvog održanog partyja u Rijeci. Njihov ambijentalni, gotovo new age retro nastup ponudio je dimenziju elektronike koja se ne mora nužno konzumirati na plesnom podiju, već i sjedeći uz neki odličan soundsystem, kakav je na koncu bio i sinoć u Boogaloou. Glazba Cyborgix 4E75 i Jazzyja kao da je u neku ruku i bila odlična prilika za predstaviti zvučne performanse cijelog eventa sinoć.

Drumelody na dodjeli nagrada Ambasador (Foto: RDD)

Drugi su nastupili Indra feat. Gnomad na fruli i i Martin Ladika kao vokal s izvedbom “Pasem Konja Kraj Mjeseca”. Taj hibrid etno zvuka i elektroničkog ritma koji su spomenuti izveli i na ovogodišnjem Modemu, ujedno je i dio humanitarne kompilacije “Horns of Veles” kojom Indra prikuplja sredstva za obnovu svoje potresom razorene kuće. Donirati se može kupnjom kompilacije na Bandcamp platformi ili izravno na Indrin račun za donacije HR3723600003241799262 uz napomenu: „Donacija za potres“.

Treći nastup te večeri pripao je makedonskom DJ-u Herzelu koji je bio u rasponu žanrova od disca do EBM-a, da bi potom na sceni opet bio u igri novi hibridni trenutak za koji se pobrinuo sarajevski Drumelody. Čitateljima ovog portala svakako je poznat multimedijalni umjetnik Berin Tuzić koji kad djeluje kao Drumelody kombinira uživo electrobeat i sviranje bubnjeva (u sinoćnjem slučaju, bubnjarske konzole).

Vedran Meniga prima nagradu za najbolju plesni destinaciju godine, a to je šibenska Martinska (Foto: Todor Milivojević)

6. Ambasador zatvorio je energični elektro duo Cura i Dečko. Dok je Dečko bio za synthovima, Cura je agilno ponavljala refren: „Na nogama“, kao odgovor na ono poznato ‘klupsko’ pitanje: „Na čemu si ti?“

Taj refren došao je na kraju kao pravi šlagvort ovogodišnjeg Ambasadora, za kojeg je tijekom večeri bilo rečeno s pozornice Boogalooa da je organiziran za nula kuna.

Klasika ovih prostora, rekli bi. Tko god da je iz nekih viših instanci podmetnuo nogu Ambasadoru, samo mu je učinio uslugu jer je ovo prva godina (uz sve, nakon pandemije) u kojoj se Ambasador protegnuo na dva dana, uz prateće konferencije i klupske partyje i danas. Možda iz inata, ali prije iz potrebe zbog podrške publike i struke, što domaće, što regionalne, i to one pravovjerne.

Ambasador 2022, popis nagrada i nagrađenih:

HRVATSKE NAGRADE PUBLIKE

RADIJSKA EMISIJA GODINE
Sync In – Radio Labin (Valnea Bulić)

NAJBOLJI MALI KLUB
Depo (Zagreb)

NAJBOLJI VELIKI KLUB
Culture Club Revelin (Dubrovnik)

NAJBOLJI OUTDOOR PARTY
BSH Cave Romane (Vinkuran)

NAJBOLJI KLUPSKI PARTY
The Best Reunion Festival (Zagreb)

NAJBOLJI NOVI FESTIVAL
Future Scope Festival (Zagreb)

BOUTIQUE FESTIVAL GODINE
Dimensions Festival (Tisno)

NAJBOLJI FESTIVAL DOMAĆEG PROMOTORA
Velvet Festival (Punat, otok Krk)

PLESNA DESTINACIJA GODINE
Martinska (Šibenik)

AMBASADOR HRVATSKE U SVIJETU
Matroda

HRVATSKE NAGRADE STRUKE
AMBIJENTALNO IZDANJE GODINE
Dalton Trance Teleport – Desert Hope (Blue Tunes Chillout)

BASS IZDANJE GODINE
Filip Motovunski – Blood Overflow (Bad Taste Recordings)

DUB & REGGAE IZDANJE GODINE
ST!llness – Kocka je okrugla (Mudri Brk)

GOY/PSY TRANCE IZDANJE GODINE
Lunar Dawn – Loose me (Neogoa Rec.)

HOUSE IZDANJE GODINE
Tom Bug – Moment (Dobar House)

TECHNO IZDANJE GODINE
DJ Jock – Urania (Unrilis)

REMIKS GODINE
Crazy P – Night Rain (Ilija Rudman Remix)

NAJBOLJA ALTERNATIVNA VOKALNA IZVEDBA
Kerri Chandler feat. Dora Dora – Who Knows (Kaoz Theory)

IZVOĐAČ GODINE
Petar Dundov

NAGRADA ZA POSEBAN DOPRINOS SCENI
LMF Festival Episode 01 (Las Vegas, SAD)

REGIONALNE NAGRADE PUBLIKE
REGIONALNA RADIJSKA EMISIJA GODINE
Senzorama – Radio Študent (Tine Vrabič)

NAGRADA ZA FOTOGRAFA GODINE IZ REGIJE
Marko Edge

REGIONALNI MEDIJ GODINE
Onlyclubbing.com

REGIONALNI KLUB GODINE
Tunnel (Novi Sad)

REGIONALNI EVENT GODINE
Klabika w/ Solomun, Vječna vatra (Sarajevo)

NAJBOLJI MALI FESTIVAL U REGIJI
No Sleep Festival – Spring Edition (Beograd)

NAJBOLJI VELIKI REGIONALNI FESTIVAL
Ultra Europe (Split)
REGIONALNE NAGRADE STRUKE
NAGRADA ZA NAJPERSPEKTIVNIJEG IZVOĐAČA U REGIJI
Groove Masters

REGIONALNI SOUND SYSTEM GODINE
Roots in session

REGIONALNO IZDANJE GODINE
Lag & X Coast – XL Traxx (Rekids)

REGIONALNI REMIKS GODINE
BOg & 19:26 Feat. Diana Miro – Underwater (Coeus Remix)

REGIONALNI ALBUM / KOMPILACIJA GODINE
Aney F. – 10 Years of Innocent Music

REGIONALNA NEZAVISNA IZDAVAČKA KUĆA GODINE
Dobar House

ART PRODUKCIJA GODINE U REGIJI
Gana Elez (Miniwal, Art produkcija za We Love Sound)

REGIONALNI IZVOĐAČ GODINE
Marko Nastić

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X