Dokumentarac ‘Maske’ o ‘nevidljivom umjetniku’ Slobodanu Tišmi premijerno u Hrvatskoj, u Puli, Rijeci i Zagrebu

Festival DORF i Klasik TV predstavljaju srpski dokumentarni film ‘Maske’ Brankice Drašković koji će biti prikazan u Hrvatskoj 14., 15. i 17. travnja u Puli (14. 4., Dnevni boravak Rojc, 19 h, ulaz slobodan), Rijeci (15. 4., Art-kino Croatia, 19 h, 20 kn) i Zagrebu (17. 4., MM centar Dokukino, 19 h, 22 kn). Po završetku projekcija, film će u sva tri grada predstaviti redateljica i scenaristica Brankica Drašković.

'Maske'
‘Maske’

Sinopsis Film predstavlja umjetničke maske Slobodana Tišme – novosadskog pjesnika, konceptualista, nevidljivog umjetnika, rock glazbenika, performera i pisca, koji više od četiri desetljeća predstavlja autentičnu i jedinstvenu pojavu na umjetničkoj sceni. Kao ni njegovi literarni zapisi, ni ovaj filmski, nije zaokružen i cjelovit. Namjerni i slučajni susreti sa prijateljima i prolaznicima u obilasku osobnih mitskih mjesta Novog Sada, važnih točaka intimnog stvaralačkog univerzuma, prepliću se s arhivskim prizorima njegove umjetničke prakse, a sjedinjuju ih raskošni muzički pasaži pjesama kultnih jugoslavenskih novovalnih sastava Luna i La Strada. U filmu pored Slobodana Tišme govore Sabolcz Tolnai, Čeda Drča, Saša Rakezić (Aleksandar Zograf), Dejan Vučetić i dr.

Sineastica Brankica Drašković autorica je brojnih dokumentarnih filmova, televizijskih emisija i reportaža produciranih u okviru raznih domaćih i međunarodnih projekata. Za filmove „Boye: Prvi pravi ženski zvuk“ i „Meškarke“ dobila je nekoliko nagrada na međunarodnim festivalima dokumentarnog filma. Trenutno je zaposlena na Odsjeku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

Iz recenzija:

„Film Maske, načinjen s poštovanjem i razumijevanjem, kao dinamičan portret umjetnika u stalnom samoporicanju, ustvari transformaciji, pred publiku rasprostire jednu koliko raznovrsnu, uzbudljivu i inspirativnu stvaralačku biografiju, toliko i sam život pojedinca izjednačenog sa umjetničkim djelom.“ Dnevnik.rs.

„Sinoć je na filmu bio Novi Sad, onaj Novi Sad o kojem i danas pričam ljudima kada me pitaju odakle sam. Mislim da to govori bolje i ljepše o samom filmu, nego da na bilo koji način pričam o svom utisku.“ Petar Subotin, na Facebook profilu.

„Motiv maske je u filmu višestruko aktualiziran, na simboličan način podvlačeći sve faze umjetničke i individualne metamorfoze.“ Milica Vukmanović, RTV Vojvodina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X