Hrvatska premijera slovenske predstave ‘Gdje sam ono stala’

U zagrebačkom kazalištu KNAP 13. travnja, u 20 sati održat će se hrvatska premijera predstave ‘Gdje sam ono stala’ Ljubljanskog KUD-a Transformator.

'Gdje sam ono stala' (Foto: Sunčan Stone)
‘Gdje sam ono stala’ (Foto: Sunčan Stone)

Tema predstave je demencija, a njezin primarni cilj destigmatizacija i detabuizacija te česte bolesti te približavanje vezane problematike oboljelim osobama i njihovim bližnjima, radi čega je ostvarena suradnja i sa slovenskom udrugom za pomoć kod demencije Spominčica.

Redateljica Nina Šorak i dramaturginja Urša Adamič inspiraciju za predstavu pronašle su u vlastitim životima, odnosno u svojim bakama, u načinu na koji su se prvi put susrele s demencijom, kako im je bolest dijagnosticirana te njihovim zgodama i trudu da se nauče živjeti s bolesti.

U svijet bolesne osobe nas uvode Petar i njegova majka Jula, kojoj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Glavnu protagonisticu Julu, koju igra Marinka Štern, promatramo u njezinoj borbi s brzo napredujućom bolesti, svjedoci smo njene zarobljenosti u vlastitom umu i mislima te pokušajima da unatoč tome normalno funkcionira u društvu. S druge se strane nalazi njen sin Petar, kojeg je na sceni uprizorio Iztok Jug Drabik. Petar se suočava s činjenicom da čvrsta osoba na koju se mogao osloniti više nikad neće biti ista i da ga ponekad čak neće ni prepoznati. Jula i Petar se zajedno pokušavaju prilagoditi novonastaloj situaciji i utjecaju koji Alzheimer ima na njihov život, pokušavajući pritom ne izgubiti prisnost i blizak odnos između majke i sina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X