Hrvatska premijera slovenske predstave ‘Gdje sam ono stala’

U zagrebačkom kazalištu KNAP 13. travnja, u 20 sati održat će se hrvatska premijera predstave ‘Gdje sam ono stala’ Ljubljanskog KUD-a Transformator.

'Gdje sam ono stala' (Foto: Sunčan Stone)
‘Gdje sam ono stala’ (Foto: Sunčan Stone)

Tema predstave je demencija, a njezin primarni cilj destigmatizacija i detabuizacija te česte bolesti te približavanje vezane problematike oboljelim osobama i njihovim bližnjima, radi čega je ostvarena suradnja i sa slovenskom udrugom za pomoć kod demencije Spominčica.

Redateljica Nina Šorak i dramaturginja Urša Adamič inspiraciju za predstavu pronašle su u vlastitim životima, odnosno u svojim bakama, u načinu na koji su se prvi put susrele s demencijom, kako im je bolest dijagnosticirana te njihovim zgodama i trudu da se nauče živjeti s bolesti.

U svijet bolesne osobe nas uvode Petar i njegova majka Jula, kojoj je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Glavnu protagonisticu Julu, koju igra Marinka Štern, promatramo u njezinoj borbi s brzo napredujućom bolesti, svjedoci smo njene zarobljenosti u vlastitom umu i mislima te pokušajima da unatoč tome normalno funkcionira u društvu. S druge se strane nalazi njen sin Petar, kojeg je na sceni uprizorio Iztok Jug Drabik. Petar se suočava s činjenicom da čvrsta osoba na koju se mogao osloniti više nikad neće biti ista i da ga ponekad čak neće ni prepoznati. Jula i Petar se zajedno pokušavaju prilagoditi novonastaloj situaciji i utjecaju koji Alzheimer ima na njihov život, pokušavajući pritom ne izgubiti prisnost i blizak odnos između majke i sina.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X