Dokumentarni film ‘Horror Vacui’ Borisa Poljaka osvojio Grand Prix na 32. DHF-u

Nagrada za režiju dodijeljena je Josipu Lukiću i Klari Šovagović.

Horror Vacui (foto: DHF)

Ocjenjivački sud u sastavu Josip Grozdanić, Mirta Puhlovski i Nina Violić dodijelio je Grand Prix, odnosno Veliku nagradu za najbolji film festivala dokumentarnom filmu “Horror Vacui” Borisa Poljaka koji kroz duge, asocijativno povezane kadar-sekvence upozorava na postojeću militarizaciju u svijetu.

Nagrada za režiju dodijeljena je Josipu Lukiću i Klari Šovagović za igrani film “Nije zima za komarce”, dok je Nagrada za najbolju fotografiju pripala Bojani Burnać za dokumentarni film “Mlungu – Bijeli kralj”.

Nagrada za najbolji scenarij pripala je Šimunu Šitumu za scenarij igranog filma “Sprovod”, Nagradu za najbolju montažu dobio je Davor Sanvicenti za eksperimentalni film “Mjesta koja ćemo disati”, a Nagrada za najbolju glazbu otišla je u ruke Vjerana Šalamona za animirane filmove “Čopor ili stado” i “Ispod maske”.

Nagradu za najbolje glumačko ostvarenje ravnopravno dijele Gorica Popović (“Badnjak”) i Karla Brbić (“Moj Nikola”).

Posebno priznanje žiri je dodijelio dokumentarnom filmu “Vitić Pleše” autora Boris Bakala.

Nagradu Jelena Rajković koju DHFR dodjeljuje najboljem autoru/ici do 30 godina, ovogodišnji žiri kojeg čine Srđan Kovačević, Filip Mojzeš i Daina O. Pusić dodijelio je Janu Krevatinu za igrani film “Joža”.

Dokumentarni film “Linija života” Lane Kosovac i Dubravka Merlića ove je godine ovjenčan nagradom Zlatna uljanica, o kojoj je odlučio žiri u sastavu Jerko Ban, Marijana Jakovljević, Marina Katinić Pleić, Luka Tripalo i predsjednik žirija, Danijel Labaš.

Nagradu publike osvojio je igrani film “La Predstava” autora i redatelja Tea Morosina i Erica Ušića.

32. DHF, pobjednici (foto: DHF)

Ove godine na adresu Dana pristigla su 147 filmskih naslova, a u službenoj konkurenciji za brojne nagrade i priznanja prema odabiru selektora natjecalo se njih 68.

U kategoriji animiranog filma Bruno Razum odabrao je 14 naslova, u kategoriji dokumentarnog filma Ivana Marinić Kragić odabrala je njih 11, dok kategorija igranog filma broji 20 filmova prema odabiru Kristijana Milića. Damir Čučić u kategoriji eksperimentalnog filma odabrao je 7, a Radislav Jovanov Gonzo u kategoriji namjenskog filma 16 filmskih uradaka.

Na ovogodišnjim Danima, osim u službenoj konkurenciji, publika je mogla uživati i u raznolikom popratnom programu: radionicama Hrvatski film traži kritičare Višnje Pentić i Audicija kao networking Katarine Madirazza, HAVC, Zagreb film i Pulski filmski festival posebnim su programima proslavili svoje rođendane, a okrugli stol na temu Hrvatski film i publika između ostaloga pokušao je odgovoriti na pitanje: Kako privući hrvatsku publiku u kino?

Filmski kviz i izložba filmskih plakata okupili su ljubitelje filmske kulture i zabave, a za glazbeni dio programa pobrinuli su se odlični Ljetno kino i DJ Pezo.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X