DORF ove godine dodjeljuje posebne nagrade Slobodanu Šijanu, Rambu Amadeusu i Goranu Deviću

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca i treću godinu zaredom pripremila je bogat filmski program u Lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Povezivanjem programa 7.Antičkih filmskih večeri i 13.Festivala dokumentarnog rock filma slavonski ljubitelji dokumentarnih filmova u tjednu od 19. do 24.kolovoza uživati će u projekcijama recentne filmske produkcije uz popratni program.

Slobodan Šijan, Rambo Amadeus i Goran Dević (Foto: DORF)

Nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje Slobodanu Šijanu, srpskom filmskom redatelju, vizuelnom umjetniku i publicisti i piscu, čiji su kultni filmovi („Ko to tamo peva“, „Maratonci trče počasni krug“, „Davitelj protiv davitelja“…) obilježili živote (i tulume) nekoliko generacija i – naravno – cijelu DORF ekipu. U Beogradu je diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umetnosti i filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Njegovi umjetnički radovi dio su kolekcija Muzeja moderne umetnosti u New Yorku, Sveučilišta Stanford u Kaliforniji, Moderne Galerije u Ljubljani, Muzeja Savremene umetnosti u Beogradu i Muzeja savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu. Kao redatelj, bavio se eksperimentalnim filmom, radio je televizijske emisije i filmove, da bi se početkom 1980-tih uključio i u profesionalnu kinematografiju. Tijekom 1990-1991. bio je direktor Jugoslavenske kinoteke u Beogradu. Objavljivao je tekstove o filmu u domaćim i stranim filmskim časopisima, a priredio je i napisao niz knjiga i publikacija o filmu kao i o domaćim i stranim filmskim redateljima. Bio je redovni profesor filmske režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, i višegodišnji profesor na filmskoj školi sveučilišta Loyola Marymount u Los Angelesu.

Posebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus. Glazbenik, pjesnik i medijski manipulator jedinstvenu glazbenu karijeru započeo je u rodnom Herceg Novom 1979. godine u jazz-punk bendu “Radioaktivni otpad”. Debi albumom „O tugo jesenja“ 1988. počinje jedinstvena glazbena avantura pod pseudonimom Rambo Amadeus, u koju je stalo 15 izvrsnih albuma, brojni koncerti i kolaboracije, uvijek iznova originalno i uzbudljivo. Impresivan popis genijalnih rješenja i visoka kvaliteta najraznovrsnijih formi u kojima se okušava sve ove godine, mnogima služe kao svjetionik i putokaz. DORF festival svakako bi bio drukčiji da u našim životima nije bilo toliko Ramba Amadeusa.

Za unikatne nagrade laureatima na ovogodišnjem festivalu i ove godine zadužen je genijalni splitski kipar&strip autor Miro Župa.

U okviru OFF DORF programa, u Vinkovcima će biti predstavljen nagrađivani fotograf Igor Čoko iz Srbije, a osim izložbe fotografija pripremljene su promocije knjiga, u suradnji s knjižarom Rockmark. Ponovo na DORF iz Beča dolaze sjajni DJ dvojac Stefan Skorepa i Dieter Pfeiler. Ovom prigodom će premijerno predstaviti i svoj dokumentarni glazbeni film o bečkoj soul sceni „45 Revolutions per Minute“. Njihovo gostovanje realiziramo u suradnji sa Austrijskim kulturnim forumom.

Autor ovogodišnjeg DORF designa je nagrađivani mladi autor Martin Peranović iz Otoka.

Novost na ovogodišnjim 7. Antičkim filmskim večerima je nagrada nazvana po pokojnom vinkovačkom intelektualcu i arheologu prof. dr. Stojanu Dimitrijeviću, inače velikom filmofilu. Prvi dobitnik nagrade za doprinos filmu i arheologiji „Stojan Dimitrijević“ je hrvatski autor dokumentarnih filmova Goran Dević, iz Siska. Studirao je arheologiju i pravo. Godine 2008. diplomirao je filmsku i TV režiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, gdje danas radi kao docent na Diplomskom studiju režije dokumentarnog filma. Autor je dokumentarnih filmova ( “Uvozne vrane”, “Nemam ti šta reć’ lijepo”, “Sretna zemlja”, “Poplava“, “Dvije peći za udarnika Josipa Trojka”, „Buffet Željezara“, „U ime RH“, „Na vodi“…)nagrađivanih na festivalima u Puli, Cottbusu, Prizrenu, Pragu, Sarajevu, Oberhausenu, Neubrandenburgu, Mariboru, Motovunu i Zagrebu. Film “Crnci” (2009) koji je surežirao sa Zvonimirom Jurićem i za koji je nagrađen Zlatnom Arenom za režiju, njegov je prvi dugometražni igrani film.

O najboljem DORF filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Miroslav Sikavica (redatelj i autor prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednik žirija), Matej Meštrović (glazbenik) i Marina Paulenka (fotografkinja, umjetnička direktorica festivala Organ Vida).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X