Dr. John ‘Things Happen That Way’ – posmrtni susret Nashvillea i New Orleansa

Posthumno izdanje jedne od najvećih legendi New Orleansa nažalost ne nalazi starog doktora u onoj top formi kakvu je znao dosezati i pod stare dane.

Dr. John “Things Happen This Way”

Prošle su tri godine otkako je srčani udar presudio Malcolmu “Macu” Rebennacku, jednoj od najvećih glazbenih legendi New Orleansa, kantautoru kojeg ste možda bolje poznavali pod njegovim nom de plume Dr. John, čemu bi u ranijim danima karijere dodao i The Night Tripper. Proslavio se krajem šezdesetih svojim izvrsnim nastupnim albumom “Gris-Gris” i nastavio svojim izdanjima slaviti miješanu kulturu svog grada kombinirajući je s blues, jazz, funk i R&B utjecajima sve do smrti.

Ta ga je smrt, čini se, prekinula dok je radio na svojoj sljedećoj ploči koja je ovaj tjedan objavljena pod naslovom “Things Happen That Way”. Ovaj album razlikuje se od ostatka Rebennackovog kataloga po tome što je dodao ranije navedenom popisu stilova koje je gajio još i country glazbu. Ova posthumna kolekcija obrada predstavlja tako susret dvaju gradova, country prijestolnice Nashvilla i Macovog New Orleansa koji je bio prisutan kao neodvojiv dio u baš svemu čega bi se Dr. John primio.

Nekoliko je ključnih igrača koji postavljaju okvire ove ploče, a najistaknutiji među njima je svakako Willie Nelson. Upravo njegova “Funny How Time Slips Away” otvara album, a teksaški će se veteran i osobno pojaviti u duetu u kojem pjevaju gospel standard “Gimme That Old Time Religion”. Ni tu nije kraj Nelsonove prisutnosti, budući da će se Macu pridružiti i Williejev sin Lukas Nelson sa svojim bendom Promise of the Real koji je, uz vlastitu karijeru, slavu postigao i kao prateći bend Neila Younga na cijelom nizu albuma. Lukas i njegov bend Dr. Johnu pomažu pri izvedbi pjesme “Walk on Guilded Splinters”, jednog od najslavnijih trenutaka Rebennackovog prvijenca “Gris Gris” koji smo spomenuli na početku teksta.

Druga važna prisutnost na “Things Happen That Way” jest ona Hanka Williamsa čije su dvije pjesme uvrštene u izbor. Upravo je “Ramblin’ Man” jedna od najboljih obrada na albumu, dok je sjetna “I’m So Lonesome I Could Cry” izvedena s izraženom dozom umora u glasu staroga doktora. Valja spomenuti i Johnnyja Casha, budući da njegov
hit iz pera Cowboy Jacka Clementa, “Guess Things Happen That Way”, zatvara album kojemu ujedno daje i ime. Jedno od ključnih mjesta albuma jest i “End of the Line”, pjesma koju je izvorno izvodila supergrupa Traveling Wilburys koju su činili George Harrison, Jeff Lynne i Roy Orbison, uz Boba Dylana koji na ovom singlu nije vokalno sudjelovao. Macu se pri izvedbi pak pridružuje R&B i soul legenda Aaron Neville, a u možda nešto manjoj ulozi i pjevačica Katie Pruitt.

Ako je itko očekivao da će posljednji album Dr. Johna biti neko finalno remek-djelo kakve su nam pružili David Bowie ili Leonard Cohen, vjerojatno bi mogao ostati i razočaran s “Things Happen That Way”, budući da je u pitanju ploča koja ne nalazi kantautora u najboljoj formi koju je znao dosezati pod stare dane, ponajviše s gotovo savršenim “Locked Down” objavljenom prije deset godina u produkciji Dana Auerbacha iz The Black Keys (a koji iz nekog razloga nažalost nije pretvoren u službeni soundtrack pandemije). Na ovoj kolekciji obrada nema ničega što bi se moglo nazvati lošim, samo je relativno neupečatljiva u usporedbi s najboljim ostvarenjima dobrog duha New Orleansa.

Ocjena: 6/10

(Rounder, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X