Dream Theater: Zagrebe spremi se za Dream Theater kakav do sada nisi vidio

Američki prog metal bend Dream Theater ponovno dolazi u Zagreb. Kako se približava taj ponedjeljak 3. veljače kad će Dream Theater zasvirati u dvorani Dražen Petrović tako smo ususret tome telefonski porazgovarali s bubnjarem Mikeo Manginijem.

Mike Mangini

Svirao si i sviraš s najvećim gitarskim virtuozima kao što su Steve Vai, Nunno Betencourt i John Petrucci. Možeš li ih usporediti, ali ne u tehničkom smislu što bi bilo besmisleno, već više u artističkom pristupu?

Mike Mangini: Probat ću to reći ovako: kad jednom pređeš granicu i počneš svirati s najboljima razlike gotovo i da nema. Može se samo pričati o nadahnućima. Jer jedan Steve Vai ili John Petrucci mogu odsvirati gotov sve. Stilskih prepreka nema. Sve su samo nijanse koje ti virtuozi imaju. Nuno recimo nema metal zvuk, ali ima metal agresiju, jer je odrastao na Led Zeppelinu i Hendrixu. Vai može što god zaželi, ali opet najači je u melodijama, dok je John najbolji metal gitarist općenito. On potpuno poznaje sve segmente i razdoblja metala. On mu doslovce zna dušu. Moja uloga sa svima njima je identična, a to je biti uz njih u svakom trenutku kako bi glazba rezonirala na pravi način. Nema tu nametanja ega. Svi služimo egu glazbe.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=GHqLK229G3A[/youtube]

Raduješ li se ponovnom dolasku u Hrvatsku?

Mike Mangini: 2009. sam u Hrvatskoj vodio bubnjarsku radionicu. Jako mi se svidjelo i sjećam se toga naravno. Općenito kada putujem uvijek jedem lokalnu hranu, dosta promatram ljude i kulture. No hrana je nešto po čemu se sjećam nekog mjesta, a sjećam se da sam u Hrvatskoj jeo ukusnu hranu. Zemlja vam je lijepa. To je ono što mi je također ostalo u sjećanju. Iako rijetko, znaju se nekada dogoditi neke neugodnosti, no to su uvijek izdvojeni slučajevi koji i kad se dogode nikad ih ne generaliziram. Nekoliko loše raspoloženih pojedinaca ne čine cijele narode. Drago mi je što ponovno dolazim. Pored toga publika može očekivati Dream Theater kakav do sada nije doživjela. Ne samo što se tiče glazbe, već i svega ostalog, jer prava mala vojska ljudi marljivo radi kako bi publici približila svemir Dream Theatera. Bit će to udarac u lice na toboganu smrti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Intervju

Idi na Vrh
X