Dropkick Murphys u Tvornici – kao da su došli doma

Kad se uzme u obzir koliko je ovdašnjih supkulturnih segmenata već desetljećima vezano uz irsku glazbu i sve njene ogranke, nastup najpoznatijeg celtic rock benda u Zagrebu uvijek je nešto što se skoro pa može svrstati pod domaći urnebesni show s unaprijed znanim scenarijem i ishodom, kad se samo može nagađati je li publika feedbackom nadmašila neki od prethodnih koncerata.

Dropkick Murphys u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

Treći zagrebački koncert i drugi u Tvornici kulture održan u utorak bio je adrenalinski roller coaster zbornog pjevanja, tuširanja pivom i pokušajima poganja u uvjetima koliko je to gužva dozvoljavala. Koncert je bio rasprodan, dvorana pucala po šavovima, a raspoloženje praznično već i na hardcore predgrupi Slapshot koja je pripremila teren za Dropkick Murphys.

Moderni heroji radničke klase otvorili su koncert s „The Lonesome Boatman“ i „Rebels With A Cause“ s recentnog albuma „11 Short Stories Of Pain And Glory“, a ‘plotuni’ pivskim čašama ispaljivali su se sa svih strana dvorane. Ubrzo je himna „State Of Massachusetts“ još više raspalila emocije u Tvornici. A radilo se tek o početku, jer je „State Of Massachusetts“ bio tek prvi adut bačen u publiku koja je planula kao da pao pobjedonosni gol na nogometnoj utakmici, naravno nogometnih navijača na ovom koncertu nije manjkalo i u tom trenutku u prvom dijelu koncerta se samo moglo nagađati kako li će sve izgledati kad na red dođe „You’ll Never Walk Alone“.

Dropkick Murphys u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

Basist Ken Casey, ujedno i ‘glavni krivac’ za Dropkick Murphysa, kao jedini član koji je u bendu od prvog dana, bio je glavni pokretač večeri na pozornici, a frontmen Al Barr kao da je koristio Caseyev žar da bi se povremeno prištedio, jer je publika htjela sve i htjela to odmah. Osjetilo se to i po zbornom pjevanju koje je nadglasavalo bend u određenim trenucima. To što je posljednji studijski album grupe „11 Short Stories Of Pain And Glory“ neinspirativno bljedunjav, uživo to nimalo ne dolazi do izražaja. Dropkick Murphys su pjesme s njega strateški rasporedili po set listi gdje su uvijek podebljane nekom od prije provjerenom himnom ili tradicionalnim zgoditcima poput „I Had A Hat“ i „The Wild Rover“ kako se ne bi dogodio pad koncentracije publike u središnjem dijelu koncerta, kao što je očekivano „Until The Next Time“ dobila počasno mjesto završnice koncerta kad se pretežno ženski dio publike masovno pušta na pozornicu kako bi se u polu-baladnom tonu ‘otplesalo’ u sretni, blaženi i ispunjujući svršetak nakon dotadašnjeg nemilosrdnog tour the forcea.

Dropkick Murphys u Tvornici kulture (Foto: Roberto Pavić)

Najsnažniji momenti svakako su bili tijekom izvođenja „Rose Tatoo“, „I’m Shipping Out To Boston“, „Going Out In Style“, „The Boys Are Back“ i naravno „You’ll Never Walk Alone“ na koju je morala planuti bengalka (ili nešto slično), ali zbog komešanja u publici nije dugo gorjela. Gorjela su zato grla od prvog do posljednjeg stiha. Možda je netko Murphysima prije koncerta prišapnuo što ta pjesma može izazvati u Zagrebu, ali, jebiga, ne mogu ni Casey i društvo mu uvijek biti spremni na sve. Pivo se naravno slijevalo i s balkona dvorane, a bostonski heroji radničke klase i lumpenproleterijata su u Zagrebu s „You’ll Never Walk Alone“ otvorili još jednu uspješnu ‘domenu’ među svojim poklonicima i zapečatili himnu bez koje se više nikad neće moći izvući s pozornice dokle god će nam dolaziti u goste.

Možda im nije jasna poveznica između Irske, FC Liverpoola i Hrvatske, ali povijest je zapetljana stvar, a u Hrvatskoj je sve to i dalje živa povijest… i Irska i „You’ll Never Walk Alone“, daleko više nego u jednom Bostonu.

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X