Drugi dan SuperUho festivala – spasonosna navala vedrine

Drugi dan SuperUho festivala u Primoštenu predstavio je Franka Turnera kao najveću zvijezdu večeri.

Frank Turner And The Sleeping Souls na 4. SuperUho festivalu u Primoštenu (Foto: Tomislav Sporiš)

Druga večer, sasvim druga vibracija. Vidjelo se po hodu i izrazima lica. Koža ne pruža nikakvu obranu, muzika u neprekidnim valovima zahvaća stanice, stanje uma se mijenja, govor tijela se prilagođava. Ono prekjučerašnje psihodelično otvaranje festivala impresioniralo je, ali i usporavalo. Korak je bio kraći, usne stisnute, leđa teretna. Bili smo zadovoljni, ali teški sami sebi. I kao takvi idealni da nas elektronička kakofonija Liarsa oko ponoć i nešto oduševi i zakopa još dublje u beton pred glavnom binom.

Conor Oberst na 4. SuperUho festivalu u Primoštenu (Foto: Tomislav Sporiš)
Conor Oberst na 4. SuperUho festivalu u Primoštenu (Foto: Tomislav Sporiš)

Sinoć, rekosmo, sasvim druga priča. Nije sad baš da je Conor Oberst nekakvo oličenje sreće, dapače, iz njegove osobne katatonije izvlači ga peteročlani neo-folk bend njemu iza leđa. No kad uz standardnu bendovsku postavu imate harmoniku i violinu, vratni mišići se automatski opuštaju i iz poluzombijevskog držanja od večeri prije, publika se izravna i prosreći.

Conor Oberst balansira između dvije krajnosti. Po vokaciji je kantautor i voli se osamiti na pozornici iza klavira, a potom je i samouvjereni frontmen s gitarom oko ramena i mikrofonom ispred sebe. Pretakanje iz pritajenog folka u razigrani indie rock, razgalilo je narod. Conor nam je pružio strast, a natrag na binu dobio je ljubav mase. Večer je počela optimistično.

Frankie Cosmos na 4. SuperUho festivalu u Primoštenu (Foto: Tomislav Sporiš)

Drugi dan četvrtog SuperUha privukao je otprilike istu količinu ljudi kao i prve večeri. Znači, opet idealan omjer gužve i osobnog prostora. Jedino je ispred rolanog tajlandskog sladoleda bio veći red, a ekipa je shvatila i da cure na Addiko Bank štandu dijele besplatne dušeke za more. Jedini uvjet je da se lajka njihov fejs, srećom nitko nije rekao da ga se minutu kasnije ne smije odlajkati. Jer vuk je možda promijenio ime, ali ćud sigurno nije.

S dušekom pod miškom našli smo se ispred Frankie Cosmos. Vedra i nasmijana, skoro pa polusretna, Frankie se prirodno naslonila na sve ono što je Oberst nudio prije nje. Za razliku od njega, njezin je folk više uronjen u pop, pjesme joj ne traju puno dulje od dvije minute, slijedi logičnu narativnu liniju s humorom u podtekstu. Lako ju je slušati.

4. SuperUho festival (Foto: Tomislav Sporiš)

Pravim imenom Greta Kline, kći holivudskog prvotimca Kevina Klinea, Frankie je u Primošten došla s lanjskim albumom „Next Thing“, s ovogodišnjim svježim potpisom za Sub Pop i skraćenom kosom. Njezin četveročlani bend, doduše, ne nudi nikakva čuda, sve je to već stoput viđena nadograđena lo-fi poetika, no Cosmosova je naslijedila očev urođeni šarm, pa na kraju koncerta čak osjetite da ste možda postali i fan. Ili su tome kumovala dva, tri Zmajska… Nije bitno, kontinuitet vedrine drugog dana SuperUha nije bio narušen.

Frank Turner & The Sleeping Souls na 4. SuperUho festivalu u Primoštenu (Foto: Tomislav Sporiš)

Od Franka Turnera i njegovih The Sleeping Souls nismo ni očekivali da taj kontinuitet prekinu. Znamo ga s prvog Terranea, tog labuđeg pjeva hipsterske subkulture u nas, kada je, to mamurno jutro poslije, energijom razbucao sjećanja na puno razvikanije zvijezde festivala. Baš poput stupidne poruke na boci vode, kojom smo na trenutak presjekli dotok piva, Turnerova sreća zarazila je svijet oko sebe. Rođeni je frontmen, gotovo je iritantno koliko uživa boraviti na svjetlu najistaknutijeg reflektora glavnog stagea.

Sara Renar na 4. SuperUho festivalu u Primoštenu (Foto: Tomislav Sporiš)
Sara Renar na 4. SuperUho festivalu u Primoštenu (Foto: Tomislav Sporiš)

Bilo je to prvi put ove godine na SuperUhu da je iz razglasa izašao bistri zvuk rock and rolla, kojeg nisu zamutili ni svi ti acustic/folk/country/punk utjecaji koje je Turner skupio putem. Razbacan, komunikativan, loman u struku i iskreno raspoložen, Frank Turner do kraja je izravnao leđa zombijima i odagnao sav mentalni umor nakupljen beskrajnim koncertima ovoga ljeta u i oko Šibenika. To mu je uostalom, sudeći po nazivu zadnjeg albuma, i misija. Positive Songs for Negative People.

SuperUho, dan drugi, sve pet. I da, konačno smo, nakon četiri godine trajanja festivala, uspjeli stići na uvodne domaće nastupe. Srećom, jer sad mirne duše možemo napisati da nitko sinoć nije vladao scenom kao Sara Renar.

Večeras na SuperUhu: Trobecove krušne peći, The Membranes, Billy Bragg, Mašinko, Buzzcocks, James Lavelle.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X