‘Drvo života’ – slikovnica bez sadržaja

Film Terrencea Malicka pretenciozno je ostvarenje bez glave i repa koje propovijeda o životu i smislu života na zaista iritantan, pa čak i prilično banalan način.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=WXRYA1dxP_0[/youtube]

U središtu događaja je bračni par (Brad Pitt i Jessica Chastain) i njihova tri sina, sredina je prošlog stoljeća. S druge strane, današnje vrijeme, Jack (Sean Penn), njihov najstariji sin koji se prisjeća svog djetinjstva, odrastanja i roditelja, te onog što ga je obilježilo u djetinjstvu. Odnos roditelja i djece od samog je početka jasno definiran. Otac autoritativan i strog, nameće djeci prioritete, zanemarujući njihove talente i potrebe; majka šutljiva i pokorna, prepuna ljubavi i pažnje prema svojoj djeci. Jedini trenuci iskrenih odnosa pojavljuju se upravo dok je otac na službenom putu i djeca ostaju sama s majkom. Sretna su, zaigrana i neopterećena. Tada se najstariji sin prvi put susreće sa svojom buntovnošću. Radi nepodopštine, prkosi ocu i na čudan način uživa u tome. Kao prikaz jedne takve sredine u kojoj mlada osoba odrasta zakinuta u svojim željama i potrebama, patrijarhalne konformističke obitelji u kojoj žena smije jako malo toga, i djece koja se nose s teretom velikih očekivanja i nametnutih obveza, film funkcionira dobro.

Sjećanja kakva imamo često nisu nešto što možemo prepričati. Poput vizija su – sjećamo se boja, okusa, mirisa i često smo u nedostatku riječi kojima bismo to izrazili. Malick je uspješan u prikazu tih stanja i tu je na tragu nečeg opipljivog. Igranje bojama, sjenkama, vjetrom, kosom, pogledima i dodirima; sve funkcionira vrlo dobro i dio filma koji se bavi time uspješno prenosi osjećaj nostalgije i žaljenja za izgubljenim voljenim osobama, za izgubljenim dijelovima sebe. Sve što je bilo, sve što je moglo biti i sve što nas je obilježilo. No način na koji je taj dio infiltriran u film (ili točnije, ono što Malick pokušava u svojoj poanti) zamrljao je ono najbolje u filmu. Umjesto da opisuje, propovijeda; umjesto da analizira, definira; ne gradi ni likove ni dramu i sve u konačnici postaje jedna nepovezana zbrka. Bilo je nemoguće otrgnuti se dojmu kako ga na momente uopće nije briga za gledatelja i kako je cijeli film napravio samo za sebe, kroz prizmu vlastitih sjećanja.

Cijelih prvih pola sata besmislenim prikazima postanka svijeta, dinosaura i raznoraznim propovijedima uspješno stvara distancu između filma i gledatelja, a zatim paf – s te pozicije odjednom gledatelju progovara blisko i intimno. Sean Penn se i sam požalio kako mu, gledajući film, nije bila jasna njegova uloga. Kaže da se uopće nije uspio povezati s likom u filmu i kako ima osjećaj da je film mogao biti puno bolji da je napravljen na malo konvencionalniji način. Scenarij koji je pročitao naime, kaže, bio je jedan od najboljih koje je ikad pročitao.

Prisjećajući se predivnih kultnih filmova s kojima se dovodi u vezu najnoviji uradak Terrencea Malicka, nemoguće mi je ne dodati još par dodatnih minusa. Ako ste se ikad susreli s Kubrickovom “Odisejom”, intimističkim karakterom Bergmanovih filmova ili “Zrcalom” Tarkovskog, vjerujem da nije teško naći poveznice, a možda se radilo i o direktnom utjecaju. Ali isto tako vjerujem da ste prepoznali o čemu ti filmovi zaista govore i da ni jedan od njih nije banalna slikovnica bez sadržaja. To su punokrvna ostvarenja koja oprezno postavljaju velika pitanja ne pokušavajući vam podastrijeti sve odgovore o smislu života silovitim i dogmatskim pristupom. Zadnje scene filma jednostavno i efektno sabrale su sve ono loše u filmu. Cijeli cušpajz na jednom mjestu – bliski susreti svih vrsta. Patetične i pretjerane kakve jesu, pogurnule su film u još veći ofsajd.

Ocjena: 6/10

(Plan B Entertainment/River Road Entertainment, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X