Dubioza kolektiv ‘Happy Machine’ – treba pričekati album

Crno-žute radničke kostime nismo navikli vidjeti samo u pčela: prepoznatljiva radna kombinacija sve je češća kod Dubioze kolektiva nego li malih letećih zujalica koje su ove godine diljem Balkana podbacile zbog nepovoljnih klimatskih promjena. Njihov ljudski ekvivalent stoga neumorno leti nad Balkanom, ali i nad europskim prostranstvima blagostanja i prosperiteta zajedno sa svojim veselim strojčekom – balkanskim kotlom.

Dubioza kolektiv 'Happy Machine'

Trodjelni glazbeni izlet godinu i pol nakon “Apsurdistana” na ‘našem’ nastavlja poetiku svaki-drugi-album-na-engleskom – uvezenom jeziku na kojem sve svi, avaj, razumijemo, posebno na Balkanu iz kojeg se trsimo pobjeći, ali Balkanu iz nas nema bijega. Homo balkañeros histerična je fuzija hladnog Zapada i Iskompleksiranog istoka, što prikladno ilustrira trzavi ritam sljubljene balkanske limene glazbe i oštrih hard rock riffova.

Satiru o pečenju tvrde gastarbajterske pogače što potura se pod nos selu po povratku u njega za vrijeme urlauba dodatno ironiziraju namjernim afektiranjem na engleskom jeziku. Tako odjekuju univerzalnim momentima ‘zaboravljanja’ našeg jezika u korist divljeg, ‘pidženiziranog’ koji se čudom vraća kapljicom balkanskog eliksira rakije kao kriptonita balkanita tipičnog balkanskom patriotu. Naš patnički entzuzijazam, nostalgični expat modus i očekivani egzodus bend satirizira jasnim i preciznim tekstovima koji su ipak nedorečeni i pomalo navrat-nanos oblikovani u pjesmu čija se ponavljanja u posljednjoj trećini čini suvišnim i banalnim. Dubiozo, dubiozan vam je ovaj kraj. Lijenost nas je već previše ubila! ‘Ajmo to malo riješiti do dugosvirajućeg izdanja.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=jtgA0jvhp2A[/youtube]

Nabijena frustracija uvodne stvari omekanjuje u laganijoj „Free“ nastavljenog ciganskog melosa i s uobičajenim referencama na popularnu kulturu. Ovdje se provlače i suptilne parodije Bloodhound Ganga, ali i Daft Punka u crossover himni o (il)legalnom (besplatnom) ‘skidanju’ audio-vizualnih nematerijalnih dobara s bespuća Interneta. Kako i u opisu EP-ja na službenoj stranici benda stoji, „Free“ je oda osuđenim osnivačima PirateBaya kodnih imena anakata i brokep. S pop-ska refrenom pjesmu čine jednom od najvećih zajebanacija u karijeri, ali istovremeno i jednom od najbanalnijih i prozaičnijih stvari Dubioze što vape za malo supstance. Unatoč takvim trenucima, Almir briljira u repu klimaksa kakvog se ni Nicki Minaj ni Eminem ne bi postidili. Naposljetku, treći je dio triptiha rezerviran za hispanofonu “Hay Libertad” (“Ima slobode”) – suradnju s katalonskim ska veseljacima La Pegatina slične poetike i estetike kao i naši bosanski junaci. Simpatija prema španjolskom započeta je s La Plebe na pjesmi “99%”, a ovog puta u nešto vedrijoj, optimističnijoj varijanti, iako s jednakim političkom kritičnošću na učmalu atmosferu svijeta, stvar razrađuju spektrom limenih instrumenata. Zarazna poskočica bit će jedan od festivalskih aduta koji će se lako dati ‘blendati’ s prethodno navedenim neiskorištenim draguljem jer svi rado okidamo na onaj ‘manuchaovski’ impuls isprekidanog ritma.

Trodijelni EP ipak je sasvim izvučen iz konteksta gdje nema jasne niti što povezivala bi strukturu predvidljive premise, zbog čega treba pričekati dugosvirajuće izdanje Dubioze Kolektiv. Unatoč zanimljivoj ideji balkanskog kotla, lonca ili kazana, ska-romskom zvuku kao dominantnom elementu triptiha, Dubioza ipak nije pretjerano konkretna, nego kroz prozaični lirski moment i iskušani instrumentalni skelet nudi materijal već znan i probavljen, a u vidu kompleksnije strukture što vapi za smislenijim dugosvirajućim izdanjem sa supstancom bez nategnute ideje.

Ocjena: 6/10

Samizdat, 2014.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X