Duhom u osamdesetima, mislima u budućnosti

Zagrebački synth-pop sastav Hemendex objavio je ‘Reset 2’, EP izdanje s pet plesnih, seksi i pankerskih komada.

Hemendex - Reset 2

O njima se ove godine počelo glasno pričati, gledali smo ih na Terraneu gdje su bili zvijezde zadnjeg dana, a sada je tu „Reset 2“, EP izdanje u ediciji Geenger Recordsa. Hemendex su fizički u Zagrebu, duhom su u osamdesetima, a mislima u budućnosti. Tako barem sugerira pet objavljenih pjesama, otisnutih na CD-u i ponuđenih na download.

Hemendex su se uhvatili synth-popa, zvuče i izgledaju kao da su teleportirani iz ’83., a opet, koliko god im se može prišiti retro-etiketa, isto su toliko svježi, a produkcijski, svirački i kreativno gotovo da su vizionari. Osmišljavanjem dobrog ritma misija grupe na ovom EP-u nije ni blizu dovršena; Hemendexov zvuk nije nipošto plošan, plesna komponenta zapletena je s gitarama i filtriranim neworderovskim vokalnim finesama. Post-punk, reklo bi se.

A da se „post-punk“ ne spominje tek reda radi, kako bi se naglasilo da bend ipak nije samo elektronski nastrojen, dokazuje „Milk With Satan“. Skladba koja počinje kao soundtrack za videoigricu, prorešetana je gitarističkim riffovima koji je dovode na granicu industriala te pokazuju da Hemendex itekako imaju nešto divlje u sebi, iako naizgled svojim izvedbama stalno pozivaju na ples. Isto tako, „Have a Nice Weekend“ također zvuči kao da Super Mario izvodi punk – žustro, nabrijano, s jakom frazom u refrenu.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kOmZUSoudPU[/youtube]Album počinje tipičnim synth-popom „Miniwelle (Tanz Der Tudjman)“, koji slušatelja hvata nespremnog, ali prilagodba traje vrlo kratko. Sound je definitivno staromodan, ali je cijeli paket potpuno „današnji“; plesan, intenzivan, seksi, retro i moderan. „Reset This Place“ krase kraftwerovski posloženi vokali, minimalistički uvod i ulet klasičnih rock gitara. EP završava repetitivnim ritmom i kakofonijom u „Microscope“.

Hemendex ustvari neprestano naginju kakofoniji, ali na „Reset 2“ ostali su u granicama „normalnosti“, kontrolirajući se taman toliko da ne završe tamo odakle bi povratak bio skoro pa nemoguć. Album je dovoljno pribran da u svom ludilu ima glavu i rep, a jedini mu je nedostatak što pet pjesama otpjevanih na engleskom prođe u djeliću sekunde…

Ocjena: 9/10

(Geenger Records, 2011.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X