Umro je Richard Hamilton – ‘otac’ Pop Arta

Richard Hamilton, umjetnik koji je prozvan ocem pop arta, umro je u 89. godini.

Just What Is It that Makes Today’s Homes So Different, So Appealing? (Richard Hamilton 1956.)

Richard Hamilton koji je bio prijatelj s Paulom McCartneyem dizajnirao je legendarnu konceptualnu naslovnicu „Bijelog albuma“ The Beatlesa 1968. godine.

Među najglasovitijim  Hamiltonovim djelima je i „Swingeing London“ koja prikazuje Micka Jaggera vezanog lisicama na stražnjem sjedalu policijskog automobila kako prekriva lice uslijed naleta paparazzija. Slika je naslikana tijekom 1967. i 1968. godine i umjetnik je na njoj radio nakon što je pjevač The Rolling Stonesa uhićen zajedno s Roberom Fraserom zbog ilegalnog posjedovanja droge. Fraser je bio prodavač umjetnina koji je zastupao i Hamiltona. Među zapažene radove iz ranije perioda spada i kolaž “Just What Is It that Makes Today’s Homes So Different, So Appealing?” iz 1956. godine (koji su iskoristili i beogradski VIS Idoli puno godina kasnije op. a.).

Richard Hamilton

Richard Hamilton rođen je 1922. u Londonu.  Svoj umjetnički talent je otkrio pohađanjem večernje škole, dok se na Royal Academy uspio upisati prije nego je regrutiran tijekom Drugog svjetskog rata, a vojni rok je proveo kao tehnički crtač. Tada mu se javila ideja da eksperimentalno grafički ilustrira James Joyceov „Ulyssess“, a u djelo ju je sproveo tek 2002. godine kad je tom prilikom postavljena i izložba u British Museumu u Londonu.

Njegova definicija Pop Arta napisana je 16. siječnja 1957. godine u jednom pismu i glasi:  „Pop Art je: popularan, prolazan, potrošan, jeftin, masovno proizveden, mlad, duhovit, seksi, varljiv i glamurozan veliki posao.“ i time  naglasio njegovu svakodnevnu upotrebu i vrijednosti.

Naslovnica ‘Bijelog albuma’ The Beatlesa koju je Hamilton osmislio

Da je cijeli život bio pionir i vizonar svjedoči i njegov ulazak u industrijski dizajn i to dizajniranje kompjuterskih eksterijera 1980. godine, a također je jedan od prvih koji je koristio Quantalov Paintbox (grafički kompjuter za izradu TV ilustracija napravljen 1981.) za svoj umjetnički rad na polju onoga što se danas naziva video art.

O smrti Richarda Hamiltona javnost je obavijestio Larry Gagosian, galerist i prodavač umjetnina. Smrt je došla iznenadno jer se svega tjedan dana prije smrti umjetnik pripremao za veliku muzejsku retrospektivu svog rada, a također je već imao isplanirana i ugovorena gostovanja po europskim i američkim gradovima.

‘Swingeing London’ (Richard Hamilton, 1968.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X