‘Duhovi otoka’ stižu u Kinoteku

Ciklus ‘Kum, anatomija klasika’ nastavlja se pričama o američkom snu i klasnoj transgresiji, a među novitete stiže nagrađivana crna komedija Martina McDonagha ‘Duhovi otoka’.

“Duhovi otoka” (foto: Kinoteka)

Od 1930-ih do danas gangsteri i mafijaši fasciniraju svojim pričama o samoostvarenju, strmoglavom usponu i naglome padu. Uspon po društvenoj ljestvici, uživanje u luksuzu i moći te otvoreno ismijavnaje snagama reda i društvenim pravilima – sve to dijelovi su genetskog koda gangsterskog filma koji podjednako fasiniraju i zastrašuju.

Sljedeća cjelina ciklusa “Kum, anatomija klasika” stoga je posvećen pričama o ostvarivanju i izokretanju „američkog sna“, američkog nacionalnog etosa o osobnoj slobodi koji se uspio proširiti i izvan državnih granica. “Mali Cezar” Mervina LeRoya klasik je gangsterskog filma s karizmatičnim Edwardom G. Robinsonom u ikoničkoj ulozi dijaboličnog mafijaša, dok je “Ja, crnac” Jeana Roucha anotlogijski dokumentarac, koji pokazuje kako je gangsterska ikonografija zaživjela i u drugim krajevima svijeta.

“Lice s ožiljkom” (foto: Kinoteka)

“Lice s ožiljkom” Briana De Palme spektakularna je posveta transgresivnosti gangsterskog filma, s karizmatičnim Alom Pacinom u jednoj od svojih najluđih uloga. Tjedan zaključuje “Pusher”, debitantski film Nicolasa Windinga Refna, koji je kroz priču o sitnom dileru iz kopenhaškog predgrađa u potpunosti izokreće matricu žanra. “Pusher” je bio veliki hit u Danskoj i ostatku svijeta, a svoje glumce Kima Bodniju, Maddsa Mikkelsena i Zlatka Burića prometnuo je u zvijezde.

Noviteti: “Duhovi otoka”

Martin McDonagh proslavio se filmovima kao što su “Tri plakata izvan grada” (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, 2017) i “Kriminalci na godišnjem” (In Bruges, 2008). Njegov spoj dobro skrojenog scenarija, živopisnih likova te apsurdnog, egzistencijalističkog humora uspio je i u “Duhovima otoka”, filmu koji od premijere u Veneciji ne prestaje izazivati oduševljenje kritike i publike.

Priča o prekidu dugogodišnjeg prijateljstva koja izaziva buru na malom irskom otoku jedan je od vodećih kandidata za ovogodišnje Oscare: nominiran je u čak devet kategorija, uključujući i onima za najbolji film, režiju i originalni scenarij. Za Oscara se natječe i petoro članova impresivne glumačke ekipe, među njima su i Colin Farrell u glavnoj te Brendan Gleeson u glavnoj i sporednoj ulozi posvađanih prijatelja.

Tar (foto: Kinoteka)

Noviteti: Utrka za Oscara

I većina ostalih Noviteta za Oscare se natječe u nekoliko kategorija: psihološka drama “Tár” ima ukupno šest nominacija (uključujući one za film, režiju i Cate Blanchet kao glavnu glumicu), satirična komedija “Trokut tuge” Rubena Östlunda ima tri (film, režija, originalni scenarij).

Razuzdana komedija o holivudskom hedonizmu “Babylon” ima također tri nominacije (kostimi, scenografija, glazba), a isti broj skupila je i sugestivna melodrama “Kit” Darena Arronofskog (Brendan Fraser kao glavni glumac, Hong Chau kao sporedna glumica te maska).

Senzualna romansa “Obje strane oštrice” francuske redateljice Claire Denis nije ušla među nominirane, ali je svojim istraživanjem neobičnog ljubavnog trokuta zaradila nagradu za režiju na prošlogodišnjem Berlinaleu.

Matineja: “Neustrašiva njuška”

Hank je pas koji želi postati samuraj, no da bi u tome uspio, morat će pobijediti svoj najveći strah: mačke. “Neustrašiva njuška” animirana je komedija insprirana kultnim filmom “Blazing Saddles” Mela Brooksa, prilagođena mladim gledateljima i sinkronizirana na hrvatski.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X