Dune Rats ‘Real Rare Whale’ – surf punk himne

Želite li surfati u plićaku Tihog oceana, lutati australskim plažama i upijati vitamin D, ne morate plaćati skupu avionsku kartu, dovoljno je da poslušate najnoviji album Dune Ratsa.

Dune Rats “Real Rare Whale”

Odlučimo li u glazbenom laboratoriju provesti ekspriment u kojem ćemo na temelje vokalnih harmonija Beach Boysa dodati surf i pop punk estetiku američkog benda The Queers, i to sve začiniti s bezbrižnošću MTV (sub)kulture kasnih 90-ih, dobit ćemo „Real Rare Whale“, novi album rock partijanera Dune Rats.

Postoje bendovi koji kroz svoj rad, odnosno pjesme vrlo vješto evociraju određena raspoloženja, u glavi nam grade atmosferične pejzaže i smještaju nas u neku scenu ili krajolik. Takve pjesme obično povezujemo s bendovima „kompleksnijeg“ i bogatijeg zvuka, no ponekad i jednostavniji pristup može rezultirati jednako impresivnim rezultatom. Želite li surfati u plićaku Tihog oceana, lutati australskim plažama i upijati vitamin D, ne morate plaćati skupu avionsku kartu, dovoljno je da poslušate najnoviji album Dune Ratsa. Garage punk trio iz Brisbanea kroz novih 10 pjesama nudi samo dobro raspoloženje i zarazne melodije koje ćete još dugo pjevušiti.

Na putovanje po nepreglednim plažama Australije krećemo s uvodnom pjesmom „LTD“ u brzom tempu dok momci veselo ponavljaju krilaticu „Living The Dream“. Pjesmom „Dumb TV“ gitarist i pjevač Danny Beus, bubnjar BC Michaels i basist Brett Jansch nastavljaju zagrijavanje glasnica kroz refren bogat melodičnim harmonijama i daju nam do znanja da će tulum trajati do zadnjeg takta albuma. Sva trojica dijele vokalne dužnosti koje se ponekad protežu kroz većinu pjesme i nisu nužno rezervirane samo za refren. Jedan od brojnih takvih primjera je singl „UP“ čija kombinacija akustične gitare i blagog elektro plesnog ritma neodoljivo podsjeća na američke zafrkante Smash Mouth.

Nakon ugodne vožnje pješčanim buggyem, stajemo u kafiću na plaži i uz hladnu limunadu gledamo u odsjaj mora i brodove koji klize po horizontu. U takvu scenu, krajolik i osjećaj vodi nas pjesma „Pamela Aniston“, surf punk himna u kojoj će se pronaći svi oni koji su kasnih 90-ih i ranih 2000-ih odrasli uz TV serije „Spasilačka služba“ i „Prijatelji“, i gajili simpatije prema Pameli Anderson i Jennifer Aniston. „I was only young, not seventeen, Saw you standing there on the TV screen, As I watched your shows, and think it’s true, You’re next to me, I’m not next to you“, pjeva Danny Beus u nostalgičnom uvodu prije nego li se ostatak benda uključi za erupciju melodičnih harmonija koje dupliranjem dodatno pojačava lead gitara. Harmonije pjesmu pretvaraju u „zvučni zid“ iz radionice Phila Spectora dok pozadinsko pljeskanje u tradicionalnom surf ritmu ostavlja dojam ljetne bezbrižnosti.

Tempo i raspoloženje nastavljaju se u pjesmi „What Memorable Night“ koja kao da je ispala s playliste alternativnog rocka ranih 2000-ih uz čiji je ritam mahanje glavom zajamčeno. Do kraja albuma kroz svaku sljedeću pjesmu otkrivamo neki novi himnični refren i teško je odlučiti koju točno pjesmu ćemo si kasnije vrtiti u glavi. Takva je i „Space Cadet“, koja tematizira djetinjstvo i dane kada smo mislili da možemo postati što god želimo i promijeniti svijet nabolje.

Zadnjom četvrtinom albuma dominira „Drink All Day“ s pulsirajućim riffom koji daje snagu još jednom fantastičnom refrenu i slojevitoj zavjesi pozadinskih vokala koji podsjećaju na garažni power pop australskog benda Hoodoo Gurus. Album zaključuje kratka i nostalgična „If This Is The End“ koju zaslađuje solo dionica na gitari dok bend zaključuje „If This Is The End, We'll Start It Again“. Lukav stih koji nas motivira da pustimo ploču ispočetka.

Australija već dugo njeguje bogatu garage i punk rock scenu. Od spomenutih Hoodoo Gurus iz osamdesetih, preko sirovih Cosmic Psychos, do nadirućih bendova Amyl And The Sniffers i The Chats, rock scena u Australiji uspješno je zadržala svježinu i faktor zabave koja je tako privlačna ostatku glazbenog svijeta. Tom popisu treba dodati i Dune Rats, neozbiljne šašavce koji kao od šale rešetaju slušatelja soničnim mecima natopljenima u nasljeđu power popa i bendova iz 1960-ih poput Turtlesa i Zombiesa. Površinom nepreglednog glazbenog oceana plivaju mnogo poznatiji i etabliraniji rock kolege koji su na recentnim izdanjima izgubili esenciju pop-rock pjesme upustivši se u eksperimentiranje koje ponekad izgleda kao svjesna autodestrukcija. U takvom su oceanu zabavne i pitke pjesme te nepretenciozan pristup Dune Ratsa pravi raritetni kit.

Ocjena: 9/10

(Ratbag Records, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X