Dunjaluk i Monsieur Doumani u Močvari – minifestival kulturne razmjene i suradnje

Kako je Emiru Fuluriji pala na pamet ideja spojiti alter sevdah s ciparskom avant-folk psihodelijom vjerojatno nitko neće dokučiti, ali čovjek je još jednom pokazao da ima dobre ideje.

Dunjaluk i Monsieur Doumani u Močvari (foto: Vedran Metelko)

Ima taj lik Emir Fulurija što ima na Radio Studentu (ruku na srce – sasvim solidnu) emisiju Izvorišta, a u Močvari vodi program Vrelo zvuka koji dovodi najbolja imena domaće i svjetske glazbe bez žanrovskih određenja koju se dosad trpalo pod zajedničku etiketu “world musica”, a sada, otkrivamo, mijenjamo terminologiju i nazivamo to “globalnim zvukom”. Uglavnom, kao što volim ponavljati, Vrelo zvuka je fenomenalan program koji bi trebalo posjećivati još više ljudi i općenito jedan je od rijetkih programa kojima slijepo vjerujem. U smislu, ako Emir radi neki koncert, znam da se isplati doći vidjeti ga jer taj čovjek vrlo rijetko, što bi se reklo, omane.

Zna i Emir to da ja njemu vjerujem, pa je tamo negdje prije pet godina iskoristio tog keca iz rukava i rekao mi: “Ako mi zbilja vjeruješ, moraš doći večeras na ovaj koncert koji radimo u cirkuskom šatoru u dvorištu Močvare.” Svirali su neki Ciprani, Monsieur Doumani, nikad čuo, ali bio je početak svibnja, sunčan dan, nisam imao planova, koncert je bio besplatan, a Emir je srčano jamčio za bend. Sjećam se da su nastup počeli pomalo sramežljivo, ali neki vrag se stvorio u zraku i taložio se sve dok nije zakuhalo i završilo je sve u onoj pravoj fešti balkanskih razmjera, kao jedan od onih koncerata koji se za sve vijeke upisuju u sjećanje.

Dunjaluk i Monsieur Doumani u Močvari (foto: Vedran Metelko)

Naravno, nije ih se smjelo propustiti ni kad su se vratili dvije godine kasnije na krilima sjajnog albuma “Pissourin” koji je objavila najslavnija world music – global sounds? – etiketa Glitterbeat Records, premda je u tom razdoblju svijet dahtao pod žezlom pandemije koronavirusa i sve je bilo zauzdano. Premda se kaos prvog nastupa jednostavno nije mogao ponoviti, glazba je ipak bila jednako dobra, ako ne i bolja nego prvi put kad su gostovali na nasipu.

Taj lik Emir Fulurija, osim što radi dobre (ali ne i najbolje) emisije na radiju i taj sjajan program u Močvari, poznat je i po tome da mu koji put na pamet sine i kakva dobra ideja. Kao na primjer, spojiti te iste cipranske bandite s domaćim sevdah duom Dunjaluk (koji čine pjevačica Dunja Bahtijarević i spretni prebiratelj po gitarskim žicama Luka Čapeta) i pustiti ih da jedno pet daa provode vrijeme zajedno i sviraju jedni drugima svoju glazbu. Iz takve kombinacije moralo se roditi nešto zanimljivo, a što se rodilo prikazano je sinoć, gdje drugdje nego u Močvari.

Dunjaluk i Monsieur Doumani u Močvari (foto: Vedran Metelko)

No, ne lezi vraže, Emiru je sinula još jedna ideja. Kad je već suradnja koju je osmislio privukla neke znatiželjnike iz susjedne Slovenije poput dobrog duha Glitterbeat Recordsa Silvija Skoka i bukera i menadžera Roka Košira, te poljske novinarke i organizatorice festivala Ule Nowak, zašto onda ne okupiti ove prekaljene veterane glazbene industrije i u prostorijama Pogona Jedinstvo održati jedan stručni panel u kojima bi svoja iskustva mogli podijeliti s domaćim glazbenicima koji traže put do probijanja na scenu?

Malo je reći da je ovako neformalan i fluidan razgovor bio uvelike korisniji od mnogih panela na raznim showcase festivalima na kojima se, čini se, uvijek vrte iste peiče i motivi, a o kojima je, nota bene, također bilo riječi i sinoć. Izravno i iskreno trojac je govorio o raznim temama, odgovarajući na pitanja kao što su koliko koristi izvođači mogu imati od booking agenta ili pojavljivanja na spomenutim showcase festivalima, ali kad bih pisao više o tome o čemu se pričalo na nekom panelu ispao bih licemjeran jer uvijek tvrdim da su to stvari o kojima nitko ne želi, niti zapravo treba, čitati.

Dunjaluk i Monsieur Doumani u Močvari (foto: Vedran Metelko)

No, uz jednu takvu razgovornu seansu i zasebne nastupe Dunjaluka i Monsieur Doumanija, kao i njihov zajednički program u kojemu su predstavili plodove višednevnog truda u suradnji, cijeli jučerašnji dan dobio je ton nekog minifestivala koji je sadržajem ispunio dan okupljenima na nasipu od popodnevnih sati, pa sve do poslije ponoći kad su se na svirku ranije spominjani sudionici diskusije Ula i Silvij nadovezali svojim DJ programom.

Dunja i Luka prikazali su okupljenima set sastavljen od pjesama sa svog istoimenog prvijenca, a Ciprani su im se pridružili na psihodeličnoj izvedbi, ako se ne varam, “Kamen gori”. U zajedničkom programu izveli su pjesme iz repertoara oba sastava, ali i nešto plodova eksperimenta zajedničkog muziciranja, nakon čega su i Doumani prezentirali svojevrsni niz best of točaka, premda moram priznati da su mi najdraži trenuci njihova nastupa bili oni u kojima su izvodili neke pjesme koje još nemaju ni naslova niti teksta.

Dunjaluk i Monsieur Doumani u Močvari (foto: Vedran Metelko)

Njihov avant-folk temeljen je uglavnom na međuigri načelnog frontmena Antonisa Antonioua koji svira grčki žičani instrument tzouras te trombona Demetrisa Yiasemidesa, dočim Andys Skordis, inače cijenjeni skladatelj suvremene klasike, polaže temelje na gitari i loopovima. Sve je to utopljeno u tonove zanosne psihodelije koja publiku tjera na ljuljuškanje i vrlo brzo postaje jasno kako se ovaj trio probio na sceni.

Kako je tom Emiru Fuluriji pala na pamet ideja spojiti alter sevdah s ciparskom avant-folk psihodelijom vjerojatno nitko neće dokučiti, ali čovjek je još jednom pokazao da ima dobre ideje. I sad ćemo, naravno, svi razmišljati koga bi se od domaćih moglo spojiti s kime od stranih da naprave sličnu simbiozu i kako bi to bilo najlakše izvesti, ali na koncu teško da ćemo išta pametnije smisliti. Dok Emir ne izvuče slijedeću kombinaciju iz rukava. A siguran sam da već razmišlja o tome. Dotad slušajte Izvorišta i pohodite Vrelo zvuka, možete zbilja štošta naučiti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X