‘Dvojezična ploča’ Bvandžije postala vinilna ploča

PDV Records objavio je ‘Dvojezičnu ploču’ dvojca Bvandžija, projekta hrvatskog repera Kandžije i beogradskog MC-ija Bvane.

Bvandžija 'Dvojezična ploča'

Javno-medijska lakrdija oko vukovarskih dvojezičnih ploča poslužila je kao okidač za pokretanje dvojca Bvandžija, koji je kao prvi plod ove suradnje iznjedrio album efektnog i dvosmislenog značenja nazvan “Dvojezična ploča”. Savršeni tajming i lajtmotiv dvojezične problematike u Slavoniji poslužili su kao temelj glazbenom ostvarenju koje iza svog naziva krije ovaj i druge probleme aktualne u odnosu dvaju naroda: srpskog i hrvatskog.

Za projekt Bvandžija odgovorna su dva hip-hopera, osječki Kandžija, pravim imenom Stjepko Galović, koji uspješno krči svoj put na hrvatskoj hip-hop sceni angažiranim tekstovima i duhovitim rušenjem općeprihvaćenih stereotipa. Glasi za jednog od najtalentiranijih freestylera koji nepretenciozno nastupa po festivalima kao što su Exit i InMusic, isto tako se ne srameći odraditi i koncert u tek nekom lokalnom klubu. Iza sebe već ima četiri zapažena albuma, “Narodnjaci”,” Koktel od rakije”, “Zlatne žbice” i “Folder s golim ženama”.

Drugi dio ovog, skromno rečeno, zanimljivog balkanskog spoja, čini beogradski MC Bvana, pravim imenom Nikola Ćosić, koji je svoju karijeru započeo još 2000. godine i otada gradi svoj osebujan glazbeni izričaj, radeći na brojnim izdanjima te surađujući sa ostalim pripadnicima srpske rap scene, kao što su Ajs Nigrutin, Prti Bee Gee, Timjah i dr.

Iako različitih nacionalnosti, braća po mikrofonu i versu su bez imalo bojazni udružili svoje snage i odlučili ponuditi publici izdanje koje čine pjesme ne samo upečatljivog zvuka – u jednoj od pjesama gostuje 90-godišnji guslar – već i rimu koja je duhovita i na specifičan način progovara o temama koje haraju ovim prostorima.

“Dvojezična ploča” prvotno se pojavljuje u travnju 2014. godine i to kao audio-digitalno izdanje za etiketu Zlatne žbice koju vode Kandžija i ‘lega mu Toxara. Ovaj mini album, sazdan od šest pjesama, na sebe već privlači pozornost naslovima kao što su Hipster sa sela i Ležeći poližimijajci, vabeći slušatelja da obrati pozornost na tekstove koji nadvisuju sirove i prezentne beatove i podloge.

U rujnu 2014. godine “Dvojezična ploča” ugledala je i svoje opipljivo, da u skladu sa situacijom ne kažemo lomljivo izdanje i to u obliku dvanaestinčne vinilne ploče u izdanju izdavačke kuće PDV Records. Treba naglasiti da su album pojačale i glazbene snage rap i hip-hop scene s obje strane, Kandžijin stalni suradnik Toxara iz Donjeg Miholjca, te Mikri (Prti Bee Gee) i Furio Đunta sa beogradske strane mikrofona. Kompletnu produkciju odradio je Toza, najpoznatiji producent istočne rvatske.

Radi se definitivno o materijalu vrijednom slušanja svim štovateljima provokativne, a ujedno i duhovite rime koja kao cilj ima skretanje pozornosti na svakodnevne i aktualne teme i probleme. Ova suradnja za cilj nije imala primirje između dva naroda, već pomirbu koju Bvandžija nude putem kojim najbolje znaju – glazbom, pri tom se možda povodeći za krilaticom kako glazba spaja ljude.

Saznajte više: Bvandžija ‘Dvojezična ploča’ – Ortak mi je buraz

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X