Ernie Watts i Jazz orkestar HRT-a u MSU-u – čast novima, no ne zaboravimo stare

Wattsov odrješit zvuk i gibak pristup obilježili su i drugi zagrebački nastup američkog saksofonista u posljednjih godinu dana.

Ernie Watts i Jazz orkestar HRT-a u MSU-u (Foto: Dinko Bažulić)

Iskusni veteran Ernie Watts (1945.) pred zagrebačkom je publikom posljednji put svirao prije manje od godine dana, 20. studenoga 2013. u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskoga, a ovom je zgodom, kao gost solist otvaranja koncertne sezone Jazz orkestra HRT-a ponudio podjednako uvjerljiv, dojmljiv i uzbudljiv spoj duhačke snage i poetske opuštenosti.

Na repertoaru priredbe nazvane Saxophone Legacy iliti Baština saksofona, sa sedamnaestočlanim je Jazz orkestrom HRT-a pod ravnanjem Saše Nestorovića, u nešto više od dva sata – s početkom točno u 20 h! – odsvirao četrnaest skladbi, kako klasika svojih kolega i prethodnika kao što su „Wabash“ Cannonballa Adderleyja i Mikea Baronea, „Body and Soul“ Johnnyja Greena, Edwarda Heymana i Tommyja Newsoma ili „Both Sides of the Coin“ Michaela Breckera i Mikea Baronea, tako i vlastitih brojeva nadahnutih, napominjao je između pjesama, umjetničkim djelima i radnim elanom svojih uzora poput Charlieja Parkera, Johna Coltranea, Dona Menze, Sonnyja Rollinsa, Boba Mintzera…

„Mediji, znalci i stručnjaci neprestano nam otkrivaju nove talente i nove velikane, ali ne smijemo zaboraviti one stare i pokojne,“ upoznao nas je Watts sa svojom vodiljom.
Wattsov gotovo poslovno radni odnos prema nastupu i izvedbi na svoj način podiže razinu začudnosti, jer njegovu sviranju nipošto ne manjka pustolovnosti, svojeglavosti, ni slobode lutanja u kojem god pravcu poželi, no njegove notno-ritmičke improvizacijske eskapade – osobito mu je milo čvrsto, odlučno soliranje po svršetku kompozicija, kad ostali glazbenici utihnu – gotovo nikad ne ostavljaju dojam ekscentričnog iskakanja iz kolosijeka. Jasan, snažan, odsječan, no istodobno i razigran, fleksibilan i vjetropirast, Watts pozornost ne plijeni šepirenjem, nego aurom radišnog profesionalca koji naizgled samo obavlja svoj posao, a zapravo je prvorazredan majstor čije uživanje u onome što čini samo po sebi prerasta u umjetnost.

Ernie Watts i Jazz orkestar HRT-a u MSU-u (Foto: Dinko Bažulić)

Jedna od zabavnijih točaka koncerta bila je kratka i nenametljiva, gotovo usputna saksofonska asocijacija (bez pedala, samo prsti i pluća) hendriksovskog wah-wahiranju; minute uzbudljive neizvjesnosti ponudio je odsječak u kojem je Watts stao sučelice bubnjaru Marku Lazariću i pokušao ga navesti na glazbenu igru; najemotivnijim se minutama učinila izvedba nježnog broja „First Song“ nedavno preminuloga Charlieja Hadena u kojoj je Saša Borovec nadahnuto interpretirao dirljivu kontrabasisističku dionicu.

Htjednemo li usporediti ovaj i prošli Wattsov nastup, jezičac će možda mrvicu prevagnuti u smjeru prethodnoga, naprosto zbog toga što je Watts tad nastupao sa svojim (europskim) kvartetom, dakle u formaciji koja prirodom stvari omogućuje neposrednu razmjenu ideja i impulsa, dakle, spontanog glazbenog paprenja, dok moćan big band prije svega mora funkcionirati kao pouzdana mašina.

Saxophone Legacy bijaše prvi nastup ovosezonskog osmokoncertnog ciklusa Jazz orkestra HRT-a, od čega će šest priredbi biti održano upravo u MSU-ovoj dvorani Gorgoni koja je u pogledu zvuka (a i drugoga), uz ZKM i Malu dvoranu Lisinskoga, nedvoumno najbolji koncertni prostor u Zagrebu.

Sljedeći gost jazz ciklusa američki je kontrabasist Christian McBride koji s HRT-ovim džezistima u Gorgoni svira 28. listopada, dan poslije nastupa sa svojim triom u ZKM-u, u sklopu 10. Vip Zagreb Jazz Festivala.

Gorgona, MSU, Zagreb, 1. listopada 2014.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X