Eddie Izzard u Lisinskom – jednom riječju: Wunderbar!

Osim nenadmašnog humora koji tjera suze na oči, ‘Wunderbar’ ima i ozbiljniju poruku koja ga čini utoliko vrijednijim i stavlja ga uz bok nekih od najboljih programa ovog šašavog ‘straight transvestita’.

Eddie Izzard “Wunderbar”

Ne postoji valjda veća potvrda nečijeg komičarskog talenta od toga da te vjerojatno najsmiješnija skupina ljudi koja je ikad hodala zemljom, članovi legendarnog Monty Pythona, prigli kao jednog od svojih. Upravo to se dogodilo Eddieju Izzardu, brijantnom britanskom komičaru i glumcu koji je sinoć u Lisinskom domaćoj publici predstavio svoj aktualni program naslovljen “Wunderbar”.

Nije teško zaključiti zašto se Izzard toliko dopao pajtonovcima, budući da je njegov humor koji je izvrsna kombinacija intelektualnog i potpuno nadrealnog (ponekad i blasfemičnog) vjerojatno najizravniji nasljednik njihove škole. Izzard je program prvotno osmislio na francuskom jeziku, da bi ga potom preveo i na njemački za svoje nastupe u Berlinu, a sinoć smo ga imali priliku čuti i na njegovom materinjem engleskom.

Vjerojatno ne treba previše objašnjavati kakav talent je potreban da čovjek bude smiješan na tri različita jezika, ali to je tek mali dio priče o ekstremima kojima se Eddie izlaže kako bi napredovao kao ljudsko biće u najopćenitijem smislu riječi. Naime, poznata je činjenica i da je gotovo bez ozbiljnije pripreme istrčao i 27 maratona u jednako toliko dana, a posljednje vrijeme bavi se i plivanjem na duge pruge. No ni to nije sve, nakon turneje s “Wunderbar” ima planove i kandidirati se za mjesto u parlamentu sljedeće godine.

O svemu tome, naravno, govorio nam je sinoć u svom nastupu, proževši te teme u svom frenetičnom stilu pričama iz povijesti sve od velikog praska, preko ere dinosaura i zore čovječanstva, engleskih kraljeva i drugog svjetskog rata, pa do prošlog četvrtka. Dotaknuo se putem i općih mjesta popularne kulture kao što su “Gopodar prstenova” i strip-junaci, ali i osobnih priča o svojoj obitelji. Jedno od njegovih ubojitih oružja uvijek je i povezivanje novih šala na najneobičniji način s nekima koje smo čuli ranije u nastupu, što je garantirano svaki put izvlačilo salve smijeha iz koncertne dvorane koja, premda nije bila puna do posljednjeg mjesta, nije ostavila ni primjetljive praznine u redovima.

No, osim nenadmašnog humora koji tjera suze na oči, “Wunderbar” ima i ozbiljniju poruku koja ga čini utoliko vrijednijim i stavlja ga uz bok nekih od najboljih programa ovog šašavog “straight transvestita” (vidi “Gloriuos” ili “Dress to Kill”). Živimo u teškim vremenima u kojima, kaže, pojave poput Trumpa i Brexita ukazuju na to da smo na raskrižju na kojemu bi nas nastavak u tom smjeru mogao dovesti do istrebljenja. Jedini način da se borimo protiv toga jest da ustrajemo u svojim naporima da postignemo nešto gotovo nezamislivo, nešto za što nikad ni sami nismo vjerovali da smo sposobni.

Čovječanstvo će se spasiti samo ako nadiđe svoj sadašnji oblik pretvorivši se u svoju najbolju moguću verziju. A u nedostatku državnika, vjerskih vođa ili superzvijezda koji bi svojim položajem trebali biti pozvani pokazati nam kako, tek ovaj smiješan čovjek koji stoji na pozornici odjeven u suknju nam vlastitim primjerom pokazuje da je to moguće ako ne prihvatimo ograničenja koja si sami određujemo. Inspirativni govori nikad u povijesti nisu bili tako prokleto smiješni.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X