Editors u Tvornici – najbolji početak nove koncertne sezone u Zagrebu

Sve se pogodilo, i bend, i grad i vrijeme. Editors koji u Zagrebu imaju poprilično jaku bazu obožavatelja i naravno početak nove sezone klupskog života u gradu.

Editors u Tvornici kulture (Foto: Tomislav Sporiš)

Tvornica kulture bila je rasprodana u četvrtak, a navečer se red za ulazak protezao od ulaza u Šubićevoj do križanja s Ulicom Ljudevita Posavskog. A valjda je i želja za adrenalinom u životu gradske ekipe učinila svoje, jer kako kaže novi vic; u Zagrebu je kiša ovog ljeta padala svega dva puta. Prvo 25 dana, a potom 22 dana.

Tvornica je naravno bila krcata, čak i tijekom nastupa riječkih rockera Jonathan koji su bili predgrupa Editorsima, a na pozornicu su izašli prilično rano, da bi nedugo nakon 21 sat okončali koncert. Jonathan je predstavljao svoj debi album „Bliss“ pred daleko više ljudi nego li je to bio slučaj na njihovom prvom solo zagrebačkom koncertu održanom 27. veljače ove godine u susjednom Malom pogonu. I što je najbolje publika ih je prihvatila i to dobrim dijelom ona koja nije baš pretjerano upoznata s njihovim radom već je jednostavno pozitivno reagirala na bend koji pjeva na engleskom, a nije Editors.

Riječani ispred kojih je prodorni i snažni vokal Zorana Badurine nisu se kruto držao samo albuma „Bliss“ već su odsvirali i novu pjesmu tijekom nastupa jednostavno odašiljući poruku kako njihova kreativnost ne miruje i time krši neka uigrana i utabana koncertna pravila.

Kako Jonathan svakom svirkom iznova dokazuju svoj značaj, tako su Editors bili kruna večeri. Kad se analizira ‘tajna veza’ između tog benda osnovanog u Staffordu 2002. godine i zagrebačke publike lako je uvidjeti da tu i nema previše tajni. Editors stilski vuku korijene britanskog zvuka koji je oduvijek ovdje prolazio. Ima u njima djelić ranog U2-a, djelić Simple Mindsa, poze Davida Gahana, nasljeđa Joy Divisiona i New Ordera uz obilje himničnih refrena i uvijek dobro raspoloženog, a time i karizmatičnog Toma Smitha pred mikrofonom.

Jonathan u Tvornici kulture (Foto: Tomislav Sporiš)

Prošle godine kad su Editors promovirali novi album „The Weight Of Your Love“ na Jarunu u sklopu INmusic festival publika im je jela iz ruke na pjesme koje do tad nije čula. Godinu i kusur dana nakon toga u Tvornici kulture sve ‘šprance’ su bile poznate; bend je bio uigran na jednom od posljednjih večeri gotovo jednogodišnje turneje, a pjesme s „The Weight Of Your Love“ na 16 meridijanu više nisu bile nepoznanica. I suprotno razgovoru koji sam prije koncerta vodio s gitaristom Justinom Lockeyem i bubnjarem Edwardom Layom momenti katarze nisu bili rezervirani za pjesme „Honesty“ i „Ton Of Your Love“, već su se nizale jedna za drugom već od početnih „Sugar“ i „Munich“ do posljednje produžene verzije „Papillon“, ujedno i najvećeg hita grupe.

Koncert je uigrano tekao kao po loju, a Smith ni jednog trenutka nije odavao znake umora. Često je izmjenjivao instrumente (akustične i električne gitare, te synth), a kao da je dolijevao ulje na vatru svaki put kad bi na kraju pjesme na hrvatskom rekao: „Hvala“. Bio je to koncert nakon kojeg se nikako ne može sumnjati u dvije stvari. Prva je da će nam Editors u bliskoj budućnosti svakako opet doći u goste, a druga da svoju publiku nipošto neće razočarati. Jesenska glazbena sezona 2014. upravo je otvorena.

Saznajte više: Editors: ‘Sad nas najviše privlači dance glazba’

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X