Edward White ‘The Twelve Lives of Alfred Hitchcock’ – sva lica majstora napetosti

Još jedna biografija prve redateljske svjetske megazvijezde, ali i osobe s izraženom mračnom stranom koju je nemoguće ignorirati.

Edward White “The Twelve Lives of Alfred Hitchcock”

I više od četrdeset godina nakon smrti, engleski redatelj Alfred Hitchcock jedan je od filmaša o kojima se objavljuje najveći broj knjiga na godišnjoj bazi. Među njegova najslavnija ostvarenja ubrajaju se filmovi kao što su “Psycho”, “The Birds”, “North by Northwest”, “Rear Window” te “Vertigo” koji je u anketi kritačara britanskog časopisa Sight & Sound 2012. zamijenio “Citizen Kane” Orsona Wellesa na čelnoj poziciji popisa najboljih filmova svih vremena. No Hitchcockova filmografija proteže se kroz čak šest desetljeća, od nijemih filmova u dvadesetim godinama pa sve do sedamdesetih kada karijeru završava s “Frenzy” (1972) i “Family Plot” (1976). U tom razdoblju Hitch je snimio oko pedeset naslova i postao vjerojatno najslavnijom osobom iz filmskog svijeta s druge strane kamere.

Jedna od posljednjih biografija ovog velikana jest “The Twelve Lives of Alfred Hitchcock” Edwarda Whitea koja nosi podnaslov “An Anatomy of the Master of Suspense”. U skladu s naslovom, knjiga u dvanaest poglavlja temeljenim na Hitchcockovim različitim osobinama (“Dječak koji nije mogao odrasti”; “Ubojica”; “Autor”; “Ženskar”; “Debeljko”; “Dandy”; “Obiteljski čovjek”; “Voajer”; “Zabavljač”; “Pionir”; “Londonac” i “Božji čovjek”) analizira utjecaj ovih odrednica na Alfredov život i filmski izričaj kroz godine.

Hitchcockova karikatura u devet poteza olovkom

White spominje slavnu karikaturu, Hitchcockov autoportret nacrtan u devet poteza olovkom i mora se priznati kako je šteta što i sam nije iskoristio taj crtež kao predložak za svoju knjigu i smanjio broj “života” s dvanaest na devet, jer ovako se čini da su neki od njih suviše nategnuti (“Božji čovjek”), dok su drugi dovoljno kompatibilni da bi bili spojeni u jedan, a drugi se pak toliko isključuju da su mogli biti razmatrani u zajedničkom poglavlju. No, biografija funkcionira i ovako, često analizirajući iste filmove iz različitih aspekata Hitchove kompleksne osobe.

Iznad svega, White se često obrušava na redateljevu često neugodnu prirodu, njegovu nasilnu crtu koju je često pokazivao prema svojim glumcima i pogotovo glumicama. Itekako ozbiljno treba shvatiti i Tippi Hedren koja ga je u svojoj autobiografiji iz 2016. optužila za seksualno zlostavljanje. Njezina optužba možda nije odjeknula u javnosti onom snagom kao neke od brojnih koje će s #MeToo pokretom i rušenjem Harveyja Weinsteina uslijediti ubrzo z njom, no u nju nije teško povjerovati unatoč čestim tvrdnjama o Hitchcockovoj navodnoj impotenciji. Štoviše, ne bi bilo teško zamisliti neki Hitchev triler u kojemu antagonist impotenciju pokušava kompenzirati pretjerano napadnim seksualiziranim ponašanjem – nije li sličan slučaj s ubojicom u “Frenzy” koji sa ženom ne može biti osim prisilno? Očito je autor koji je snimio mnoga remek-djela o tamnoj strani ljudske psihe i sam imao svoje demone, a White ne dopušta da mu poštovanje prema neupitnoj genijalnosti svog subjekta zamagli pogled na negativne strane Alfreda kao osobe.

“The Twelve Lives of Alfred Hitchcock” čita se s lakoćom popularnog štiva, a svim ljubiteljima Hitchevih filmova ponudit će mnogo razloga za ponovni susret s njegovim djelom, možda pogotovo s nekim manje razvikanim i previđenim naslovima. S druge strane, riječ je i o portretu jedne nesigurne, tašte i ohole osobe kojoj ni razina svjetske slave dotad nezamisliva za jednog režisera nije pomogla u razrješavanju mnogih unutarnjih bitaka koje su razdirale njegovo biće. Možda stoga i ne čudi da ovaj čovjek i dalje nadahnjuje tolike knjige i studije: njegov se život može ispričati u stilu psihološke tragedije.

(W. W. Norton & Company, 2021.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X