Ekstatično raspoloženje uz himne sjete

Svega je godinu dana prošlo od objavljivanja debi albuma ‘Happiness’ britanskog elektrodua Hurts do koncerta u zagrebačkom Boćarskom domu na kojem se okupilo više od dvije tisuće posjetitelja, ali ne znatiželjnika već obožavatelja.

Hurts (Foto: Nino Šolić)

A Hurts nisu „programirani“ da bi bili teen senzacija, već kako oni sami za sebe kažu: sofisticirani hi-NRG glazbeni projekt, odnosno pop za nešto zreliju publiku. Svoj prepoznatljivi stil skrojili su pretapanjem mračnih tonova u stilu Depeche Modea i Musea, dok su u vizualnom smislu pokupili ono najbolje od Pet Shop Boysa kako najprepoznatljivijih jedan-pjeva-drugi-je-na-synthu brendova. A sve nabrojano je nešto što u Hrvatskoj ima svoje plodno tlo.

Boćarski dom je pak u cijeloj priči već drugi put dvorana iznenađenja. Nedavno je to iznenađenje bio američki bend The National koji je u istom prostoru okupio tri tisuće duša. Ove jeseni je „štafetu“ preuzeo Hurts, okupivši nešto manji, ali i dalje impozantni, broj ljudi. Sam nastup nije bio osmišljen kao bazični nastup dvojca koji čine pjevač Theo Hutchcraft i Adam Anderson na synthevima, već kao pravi mini spektakl s gudačima, pratećim bendom i plesačicama, koje su imale razrađenu kostimiranu koreografiju za svaku pjesmu.

Hutchcraft i Adams koji su zauzimali isturenu poziciju na sredini pozornice pružili su sliku dvojice pedantnih i sofisticiranih glazbenika koji uživaju u tome što je isplaniran svaki detalj koji je uključivao i povremeno bacanje bijelih ruža u publiku na način da i to izgleda kao mali ritual. Najvažniji detalj svakako bila je sama glazba. Teški ritam, muška patnja u Hutchcraftovom glasu i odličan razglas već su od prvog takta pjesme „Silver Lining“ kojom je započeo koncert bili okidač za ekstatično raspoloženje u redovima publike. Refren svake pjesme bio je himničnog karaktera, a većina prisutnih znala je dobro svoju ulogu kao i tekstove pjesama naravno. Činilo se da je svaka pjesma hit. Nizale su se tako u jednakom raspoloženju „Happiness“, „Blood Tears & Gold“, „Evelyn“, „Sunday“… Čak je i „Confide In Me“ Kylie Minogue dobio snagu koju nema ni original. Završni udar na nabrijana osjetila publike urađen je s „Better Than Love“.

Elektroduo se tako pokazao istinskom koncertnom atrakcijom. Iako iza sebe imaju svega jedan album, Hutchcraft i Adams dobro su odvagnuli značaj koncertne produkcije na kojoj se nije štedjelo u najvažnijem proizvodnom segmentu. A oni koji su se na koncertu možda slučajno zatekli sigurno su tijekom i nakon istog imali poriv dočepati se „Happinessa“. Nedvojbeno je da ćemo i ubuduće koncertno svjedočiti razvoju Hurtsa i to vrlo vjerojatno u još većim prostorima.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X