Elemental objavio novi album ‘Ilica’

Novi album ‘Ilica’ dostupan ekskluzivno na Bandcampu.

Elemental ‘Ilica’

“S obzirom na neizvjesnost situacije u kojoj smo se kao glazbenici našli, te na nemogućnost održavanja koncerata koji su naš osnovni izvor prihoda, pozivamo sve naše fanove, prijatelje i simpatizere da kupe naš album na Bandcampu i podrže naš rad. Podržite i druge glazbenike i umjetnike izvođačke djelatnosti čija je egzistencija ugrožena novim normalnim”, poručuje Elemental povodom objave novog albuma “Ilica”.

>>Album kupite ovdje

Uz objavu albuma na Bandcampu je prigodno objavljen i tekst službenog biografa grupe i jednog od pokretača ovog portala, Marka Podruga naslovljen “Netko mora biti manjina”:

Netko iz mase: “Kakav je album?”

Random kritičar: “Pa onak… najzreliji dosad.”

E, da. Ta prokleta zrelost u muzici. Ne dosadno ili neinspirativno, već – domislili su se stručnjaci – zrelo. Dobar izgovor zlata vrijedi, a sa zrelošću ne možeš omanuti. Snimili najzreliji album, ušli u zrelu fazu, mudro promišljaju svaki stih i ton, s malo odsviranog puno kažu, ne skrivaju više distorzijom vlastite mane i takve stvari. Nema efektnijeg načina za eliminiranje trnaca koje bi muzika trebala stvarati od “kreativne zrelosti”. Muzičari uglavnom prijeđu tridesetu ili četrdesetu, i sad, ako im novi album nije revolucionaran i hitoidan, a pritom nije baš ni toliko loš, onda je definitivno zreo. Nema druge.

Nije baš utvrđeno koliko bend treba provesti na sceni da bi prekoračio granicu blesavosti i zakoračio u zrelost, no kad netko ima 22 godine trajanja iza sebe, onda je to valjda i više nego dovoljno.

Ali, ne. Ovi iz Elementala nikako da sazre. Dvadeset i dvije godine te osam studijskih albuma, i nikako. Dobro, da, s godinama su postali pametniji, uigraniji, naslušaniji, odvažniji, drčniji, bolji, ali zreliji nipošto. Zapravo su od prvog dana djetinje dosljedni ideji da će im albumi zvučati onako kako se osjećaju i nikako drugačije.

A osjećaju se – svi koji ste upijali sve te albume, znate – svakako i nekontrolirano. Prepuštaju se svim tim emotivnim stanjima poput adolescenata. Jurišaju pa što bude. Glavom kroz zid, grlom u jagode i sve te slične fraze. Tvrdo, mekano, brzo, melankolično, nabrijano, angažirano, plesno, konceptualno. Reže i umiljavaju se. Svi ti valunzi emocija, misli i izvedbi zasad su ih sasvim uspješno držali na pristojnoj distanci od “zrele faze”. Nasreću.

I evo njih opet, s osam novih pjesama o njihovim velegradskim usponima i padovima. Ili su pijani maratonci koji dijele poljupce od hašiša ili troše pare koje nemaju i misle da im je istina jedini grijeh. I tako dalje. Sasvim nezrelo. I baš zato, iz pjesme u pjesmu, zaljubljeno, zaigrano, neproračunato i dirljivo.

Netko iz mase: “Kakav im je album?”

Random kužer: “Savršeno nezreo. Rijetki su danas takvi.”

Baš tako… Netko mora bit manjina, zaključit će Elemental u pjesmi broj 4.

Marko Podrug

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X