Elemental odsvirao cijelo ‘Tijelo’ u KSET-u

Pjesmu za pjesmom, Elemental je u petak, na prvome od dva koncerta u KSET-u, odsvirao svoju novu duplu ploču ‘Tijelo’ i dokazao kako je riječ o jednom od možda tri najbolja domaća albuma ove godine.

Elemetal u KSET-u (Foto: Marija Havaić/KSET)
Elemetal u KSET-u (Foto: Marija Havaić/KSET)

Elemental već dugo na svirkama opravdava svoje mjestu među domaćoj publici najomiljenijim bendovima. Mirela je postala nekom vrstom kvintesencijalne medijske zvijezde, aktivna je na sve strane i u svemu sudjeluje. Shot je meštar produkcije, a Zane aranžmana, a tu je i najusviraniji revolveraški par scene. Koni i Erol zajedno su kuhani i pečeni i u kojem god se glazbenom okruženju našli, skupa pletu svoju posebnu magiju, a pogotovo kad im leđa i tempo čuva vjerni vragolasti John.

Elemetal u KSET-u (Foto: Marija Havaić/KSET)
Elemetal u KSET-u (Foto: Marija Havaić/KSET)

No, čini se kako su autorski svoje mjesto na vrhu potvrdili upravo svojim posljednjim albumom, “Tijelo”. Danas objaviti dvostruki album, k tome i s labavim konceptom, zvuči barem ambiciozno, ali u slučaju Elementala, čini se kako su bili u jednom kreativnom naletu iz kojeg je navrla gomila doista sjajnih pjesama, a nakon prvog kirurškog odstranjivanja viška, ostalo ih je čak osamnaest, od kojih je doista svaka potencijalni hit singl.

Elemetal u KSET-u (Foto: Marija Havaić/KSET)
Elemetal u KSET-u (Foto: Marija Havaić/KSET)

Da je tome tako dokazano je sinoć na prvome od dva koncerta “Cijelo Tijelo” u zagrebačkom KSET-u, poprištu zanimljivih društvenih gibanja posljednjih tjedana. Bend je koncertnu promociju “Tijela” imao na svojoj velikoj fešti u Domu sportova, “Dan E”, koja se održala netom po objavljivanju novog albuma, pa publika možda nije imala dovoljno vremena da nauči novi materijal, a kako je riječ bila ujedno i o rođendanskom slavlju, bend je imao obvezu na koncertu proći kroz sve faze djelovanja i odsvirati sve hitove. Ovoga puta, u dvije večeri u KSET-u, bend se koncentrira isključivo na novi materijal i prikazuje ga u punoj moći uživo.

Koncerti su koncipirani tako da se pjesme i sviraju jednakim redom kojim su objavljene i na ploči, s tim da svaka od njih biva popraćena kratkom pričom o nastanku ili bilo čemu vezanom za nju. Remi tako rani glazbeni vrhunac koncerta nije propustila “posvetiti” ministru Orepiću. Riječ je, naime, o pjesmi “Oni dolaze” (“U gradu živi bezimeni lopov što reda ljude pred hladne zidove.”) I druga politička izjava albuma, “Hej Slaveni”, nije prošla bez komentara čokoladnog pseudoskandala kojim nas gnjave mediji.

Elemetal u KSET-u (Foto: Marija Havaić/KSET)
Elemetal u KSET-u (Foto: Marija Havaić/KSET)

Album “Tijelo” uživo zvuči kao vrhunaravni pop testament ovdašnje današnjice. Na koncert u KSET-u bend je došao, kako se Erol izrazio, “neopterećen moranjem”, što znači izvođenjem pjesama koje im samima već izlaze na uši i za koje smatraju da im više nemaju što glazbeno dodati. Umjesto toga odlučili su dati sve od sebe u pjesmama od kojih mnoge nismo još imali priliku čuti uživo.

Naravno, nakon službenog dijela od osamnaest pjesama, održan je i bis u kojem je publika sama birala sadržaj (“Iz dana u dan”, “Malena”, “Bolji si”…), sve vrlo opušteno i ad hoc, ali glavni dio koncerta bio je onaj za pamćenje, onaj u kojemu je Elemental pokazao i to da uz sve nastupe po sportskim dvoranama i festivalima, njihova glazba savršeno odgovara malim klubovima. Srećom za svaki od koncerata prodano je po 250 ulaznica kako ne bi došlo do nepodnošljive gužve koju bi svakako izazvala pomama koja vlada za jednim od najpopularnijih glazbenih proizvoda posljednjih godina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X