Bon Iver ’22, A Million’ – dezorijentirajući vodič kroz tugu i tjeskobu

Kod Justina Vernona samo mijena stalna jest, potvrdio je to i ’22, A Million’, album na kojem je svoje poput najtamnije noći mračne, izmučene stihove odjecao u pratnji neobične, do kosti ogoljene elektronike. Na tako hrabar i ekstreman ‘facelifting’ zaista ćete rijetko naići pa ne treba čuditi što se i samom Bon Iveru, njegovom bendu/alter-egu, u nekoliko navrata oteo kontroli.

Bon Iver ’22, A Million’

Da će ovo biti bizarna ploča postalo je jasno već usputnim pogledom na popis pjesama i naslove „___45___“ ili „715 – CRΣΣKS“, a još veći upitnik iznad glave zakucat će vam njihovo premijerno preslušavanje. Druženje i suradnje s Kanyeom Westom ostavile su dubok trag na Justinovom autorskom rukopisu pa biste „33 GOD“ i „10 dEAThbREasT“ donekle mogli zamijeniti i za otpatke s nekog od eksperimentalnijih albuma tog hip-hop milijardera. Vokali su otpjevani kroz „auto-tuner“ i obrađeni do razine da ćete neke stihove jedva razaznati, zbog čega na trenutke kao da postaju instrument za sebe, dezorijentirajući vodič kroz Vernonovu tjeskobu, strahove i turobna promišljanja o religiji, životu, propalim ljubavima i srušenim snovima.

Nepotrebno je naglašavati koliko je ovaj materijal daleko od nježne akustike debija „For Emma, Forever Ago“ iako njegov tvorac od samoga sebe nije uspio sasvim pobjeći. „29 #Strafford APTS“ predstavlja neku izvanzemaljsku mutaciju folka i americane, a ni „8 (circle)“ te završna balada „00000 Million“ s neznatno drugačijim aranžmanima ne bi pretjerano stršale na dosadašnjim albumima Bon Ivera.

„„715 – CRΣΣKS“ zato zvuči kao da je kompjuter sam od sebe odlučio zapjevati „a capella“, „22 (OVER SOON)“ evocira (naj)manje komercijalne radove Petera Gabriela, dok bih uvod „10 dEAThbREasT“ usporedio i sa slušanjem „Face Value“, ploče kojom je Phil Collins ranih osamdesetih oplakivao raspad svog braka, na kazeti koju upravo kreće „žvakati“ vaš kazetofon.

U konačnici, ovo je težak, mjestimice autističan materijal, soundtrack nekoga tko gubi snagu i volju za borbu s depresijom, tugom i gubitkom. Glazbeno mu fali i malo više fokusa pa iskreno sumnjam da ću mu se prečesto vraćati, već se, kada si poželim pustiti Bon Iver, ipak zadržati na „Emmi“ i njezinom eponimnom nasljedniku.

Ocjena: 6/10

(Jagjaguwar, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X