Elemental ‘Tijelo’ – elegancija između ideala i otpora

Osamnaest novih pjesama za osamnaest godina karijere. Dupli album za ulazak u Dom sportova. Sedmi album Elementala objavljen je danas. Evo recenzije.

Elemental - Tijelo
Elemental – Tijelo

Ima tu i politike i društva. Ima ljubavi. Ima krize identiteta, traženja sreće, samoće. Ima i Zagreba. Ima ponosa i inata. Ima svega što je kod Elementala uvijek i bilo, svega onoga na čemu su Remi i Shot brusili svoje rime još od vremena kada su smatrani samo još jednim simpatičnim izdankom nabujale zagrebačke hip-hop scene s kraja devedesetih. „Tijelo“ je Elemental kakvog poznajemo, kakvog priželjkujemo. „Tijelo“ je album, dijelom i iz vječne želje benda da rade onako kako im se prohtije, koji prkosi zakonima tržišta – dvostruki. U vremenu beskrajne diskografske krize, duplu ploču objavit će samo oni koji u materijal vjeruju i koji imaju snage u to uvjeriti i izdavača. Osamnaest godina rada na ramenima Elementalu je očito dovoljan alibi za provođenje vlastite volje.

Osamnaest godina. U međuvremenu je Edo Maajka bagerom pregazio urbane stazice koje su utabali pioniri hip-hopa, scena je ušutjela i slavila novog kralja, El Bahattee je dignuo ruke od svega, Tramovci su se posvađali, Bolesna braća počela snimati reklame, pojavili su se i hip-hop pozeri, a Elemental je postao bend. Bend s izrazito snažnim protokom dominantne ženske energije, koju su mediji jedva dočekali, ali koji je imao i „Male stvari“, treći album što je svaku medijsku eksploataciju lika i djela Mirele Priselac Remi učinio glazbeno opravdanom.

Elemental je s „Tijelom“ ostao svoj. Njihova vizija onoga što su nazvali organskim hip-hopom, a koja se temelji na muško-ženskom vokalnom srazu, daje im dovoljno manevarskog prostora da se još uvijek nisu počinjali saplitati o vlastita autorska rješenja. Ideja se nije istrošila, bez obzira koliko su puta likovi Shota i Remi u pjesmama prekinuli, posvađali se, pomirili ili zajednički podrivali sustav. Ljubav je konstanta, Zagreb je, iako rijetko naglas izgovoren, kulisa, a građanski neposluh i traženje sreće izvan okvira nametnutih društveno-političkim zatvorom, zadani cilj. U svemu tome je „Tijelo“ izrazito artikulirano.

Album „Tijelo“ najavljen je kao koncept u svakom smislu. No, dok bi se ta tvrdnja u pogledu tekstova mogla i relativizirati, u glazbenom je smislu materijal ujednačen, i samo na prvo, površno slušanje – staložen(iji). Sa slušalicama na ušima iskrsavaju instrumentalni detalji i promišljeni aranžmani, a svako se toliko otkrije zarazan i moćan groove, poput onoga u najavnom singlu „Goli i bosi“, natmurenoj „Oni dolaze“, u idelističkoj „S trideset“ ili u pritajenom favoritu „Sve je moje tuđe“ i angažiranoj „Ne prihvaćam tvoj ne“, koja napada prvo bubnjem i basom, a potom klavirom i gitarom.

Iako sami sebe nikad nisu smatrali isključivo buntovničkim bendom, Elemental nikad nije ni pokušao skriti tu karakternu crtu svog autorskog dvojca. Ako za ideale ginu budale, onda možda valja i poginuti, no Remi i Shot doktorirali su na eleganciji u provlačenju takvih teza, koje diskretno iz drugog plana ulaze u uho. Gotovo pitomo, s dozom drčnosti u glasu, lirski razrađeno proturaju nam svoj odavno razvijeni recept „odjebi sve i živi kako želiš“. „Šutnja je zlato“, „Hej Slaveni“, „Nek te noge nose“, „Meni je sve jasno“ upravo su takve.

Tzv. mali čovjek, sa svim svojim dilemama, samoćama i strahovima, uvijek je glavni glumac u Elementalovom filmu. Uspješno i elokventno „glumi“ u „Opet je kiša“, „Breza“, „Tijelo pamti“, „Usne“ i „Na ramenima“. Poprilično je to uvjerljivo prodavanje priče „mi smo jedni od vas“, začinjeno tu i tamo s feel good atmosferom, kakva se zrcali u „Sanjam“ i „Ništa“. Malom čovjeku uvijek ostaje nada u pobjedu, optimizam je, iako često odsviran u molu, jako oružje Elementala.

Obimno je, ima toga. No, brzo prođe, ne ugnjavi. Zabavi i zamisli. Raspleše i napuni. Dupla doza Elementala kakvog smo priželjkivali. Punoljetna zrelost i očvrsnuti idealizam. Devetka.

Ocjena: 9/10

(UO Elemental 383 Records, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X