ETHER ‘Bitke na makovim poljima’ – pjesme su odabrale Ether

Prvi, nadajmo se ne i posljednji magnum opus Nikol Ćaćić

ETHER – Bitke na makovim poljima

Nikol Ćaćić smo upoznali kao jednu trećinu sastava NLV, odnosno Nikol, Luka i Vedran. Kako se dotični trio diskografski pritajio, Nikol je preuzela umjetničko ime ETHER i predstavila se svojim albumom prvijencem “Bitke na makovim poljima”. Doza psihodelije na albumu će asocirati na polja s jagodama, no njen ‘povišću pritrujen’ vokal može podsjetiti na seoskog i radničkog pjesnika Mihovila Pavleka Miškinu i njegovu pjesmu “Crveni makovi”. “Ne postajem, ne prestajem, ja samo jesam” pjeva Konstrakta o vječno obnavljajućoj ženskoj snazi, a sličan diskurs zauzima i Nikol Ćaćić.

U 11 pjesama na ovom albumu Nikol opisuje iskustva koja kao da su starija od nje, koja datiraju iz drugog prostora i vremena iz čega se dade zaključiti da su sve te pjesme postojali u nekom drugom univerzumu, ali su odabrale baš ovaj trenutak i Nikol Ćaćić da ih utjelovi i predstavi ovom svijetu, i može se reći da su pjesme dobro odabrale.

Kao i svaki vrhunski vokalist, Nikol Ćaćić autoritativno popunjava kompletan zvučni spektar: Nikolinom glasu se ne vjeruje. Nikolinom glasu se pokorava, Nikolin vokal govori tešku istinu koja odzvanja kroz vrijeme i prostor. Nikoline vokalne dionice viču: “Za mnom!”, dok se instrumentalne dionice slijevaju sa svih nemogućih strana i čine jedinstvenu i začudnu zvučnu sliku.

Nema mnogo instrumenata, no svaki je donio svoju specifičnu boju, što sugerira da je Ćaćić i njen tim dobrano razradio glazbene ideje: etno, blues, trip-hop, istarski sevdah, nebitno kako se ovo zove, žanrovi su na ovom albumu rastureni na proste faktore samo zato da bi se sastali na neočekivanim mjestima.

Žanrovi se mijenjaju unutar pjesme, no tako je to kad pjesme stvara i izvodi sušta inspiracija, a ne računica. Gitaristički psihodelični intermezzo u “Da te nema” je samo jedan primjer koji potvrđuje sjajno prožimanje žanrovske raznolikosti na ovom albumu, koji je uvijek pitak, prohodan i jasan u izražavanju ideja i emocija.

Nikol Ćaćić je fantastično započela novo poglavlje svoje karijere, te bi je, uz malo sreće, bilo lijepo vidjeti na nekom masovnom dočeku sportaša osvajača medalja. Svoju medalju je već osvojila – i to zlatnog sjaja.

Ocjena: 10/10

(Basic & Rough, 2022.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X