Etno fest u Krku – pradavni blues i gypsy plesnjak

Poslije Prvomajskog inkubatora, koncertna (pred)sezona na Krku u subotu je nastavljena Etno festom, točnije koktelom jazza, folka, bluesa i onog Balkana istovremeno slavljenog i osuđivanog u celuloidnim remek-djelima poput ‘Sakupljača perja’.

Adam Semijalac i Fige na Krk Etno Festu (Foto: Nina Vrdoljak)

Prije svega ipak treba spomenuti mjesto radnje Frankopanski kaštel, unutar čijih se desetak stoljeća starih zidina, posebno tijekom nastupa Adama Semijalca i ženskog zbora Fige, lako bilo vratiti u neka mistična, pradavna vremena.

Ovogodišnje izdanje festa otvorili su Dedići, odnosno Matija i njegova kćer Lu, što je kombinacija koja je u Krku imala i svoju koncertnu premijeru. Nažalost, to je i sve što vam o istoj mogu reći jer sam njihov nastup propustio, a komentari onih koji su mu svjedočili kretali su se od oduševljenja do ravnodušnosti.

Semijalac i Fige su zato odradili doslovno savršenih 50 minuta, otkrivajući nam kako bi crni maheri tipa Robert Johnson i Blind Lemon Jefferson izvodili glazbu iz davnina Dalmatinske Zagore, Posedarja ili Like. To se odnosi samo na Adamov pristup sviranju tradicionalnih instrumenata kao što su bugarija i dangubica po čijim je vratovima ‘šetao’ slideom brišući granice bluesa ili, bolje rečeno, transportirajući ga iz delte Mississippija u mitove i legende nepoznate hrvatske povijesti.

Adam Semijalac i Fige na Krk Etno Festu (Foto: Nina Vrdoljak)

Vokalni dio priče, međutim, možda je i fascinantniji – glas glavnog aktera prate peteročlani zadarski zbor koji je sinoć bio i folk i etno, moderan i arhaičan, eteričan i hipnotički, ovisno o tematici i atmosferi određene pjesme. A ta tematika najčešće je tmurna i surova poput sudbina koje su Semijalcu služile kao inspiracija.

Lajtmotivi albuma “Ode dite” skoro bez iznimke su nesreća, smrt, tragedija i pokušaji nošenja i suočavanja s istom, što i ne čudi uzmemo li u obzir njegovu borbu s karcinomom štitnjače i posljedičnim gubitkom glasa. Zbog svega toga njegovo je pjevanje danas upravo idealno za prisjećanje na najsurovije običaje naših krajeva, primjerice odvođenja starih da umru u šumi. Time me pak podsjetio na bolne oproštajne albume Leonarda Cohena, no da se sve ipak ne pretvori u čisti ‘suicide blues’ pobrinuo se nekolicinom bržih brojeva, ponajprije “Budalice” i “Nije moje” koja je i najbliža iskonskom američkom bluesu.

Balkan Zoo & Nina Ćorić na Krk Etno Festu (Foto: Nina Vrdoljak)

Čuli smo i malo a cappella pjevanja tijekom kojeg su vokali postajali instrumenti što je u mom sjećanju oživjelo prekrasno čudaštvo This Mortal Coila, pomalo zaboravljenog all-star projekta 4AD etikete.

‘And now for something completely different’ mogla je glasiti najava onog što je uslijedilo, a to je sedmorka zvana Balkan Zoo, predvođena vokalisticom Ninom Ćorić i basistom Mariom Rašićem, najpoznatijem po angažmanu u Majkama. Riječ je o sastavu koji romsku glazbu nominalno pretvara u jazz, ali je i proširuje drugim utjecajima među kojima se čuje čak i nešto nalik flamencu i bossanovi.

Balkan Zoo & Nina Ćorić na Krk Etno Festu (Foto: Nina Vrdoljak)

Problem koji imam s njima krije se u mojoj izrazitoj nesklonosti kafanama i zvucima koji dopiru iz njih, zbog čega su mi puno bolje sjedali tijekom instrumentalnih, naglašenije jazziranih dijelova. U njima je do izražaja posebno dolazila puhačka sekcija, mjestimice podsjećajući i na onu koju je šezdesetak godina ranije okupio Charles Mingus.

Nina također ima iznimne glasovne mogućnosti koje su najjače zasjale prilikom izvedbe “Gelem Gelem”. Set Balkan Zooa drevni je kaštel pretvorio i u plesni podij, što dodatno potvrđuje da se radi o itekako kvalitetnom sastavu. Čak i onima koji poput mene od romske glazbe bježe glavom bez obzira.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X