Europska dokumentarna mreža (EDN) podržala inicijativu ‘Puk’o nam je film’

Nakon Europske filmske akademije (EFA) i Europskog udruženja filmskih redatelja (FERA) podršku inicijativi’Puk’o nam je film’ pružila je i Europska dokumentarna mreža (European Documentary Network, EDN).

Puk’o nam je film
Puk’o nam je film

Inicijativu “Puk’o nam je film” pokrenuli su filmski profesionalci iz Hrvatske s ciljem zaštite neovisnosti hrvatske kinematografije od utjecaja politike. Inicijativu je dosad podržalo 800 potpisnika ih Hrvatske i iz svijeta. Uz niz filmaša iz Hrvatske potporu inicijativi dali su mađarski redatelj Bela Tarr, finski redatelji Arto Halonen i Juho Kuosmanen, a u otvorenom pismu podršku je izrazila i bivša zastupnica u Europarlamentu Doris Pack.

Izjavu podrške EDN-a donosimo u cijelosti:

“U svjetlu novijih političkih razvoja u vezi s radom i ustrojem Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Europska dokumentarna mreža (EDN) izražava potpunu podršku inicijativi “Puk’o nam je film” i manifestu koji su objavili Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatsko društvo filmskih djelatnika i Hrvatska udruga producenata.

Već dulje od 20 godina radimo na promidžbi i razvoju europskog dokumentarnog sektora i želimo istaknuti da je djelatan filmski sektor sa sustavom financiranja koji omogućuje kulturnu raznolikost i političku nezavisnost jedan od temelja naših demokratskih europskih društava. Naša je stroga preporuka da se uzmu u razmatranje prigovori koje su iznijeli hrvatski filmski autori te poduzmu potrebni koraci kako bi se HAVC-u omogućilo da nastavi svoj rad u uvjetima koji omogućuju procvat i samostalnost hrvatskog audiovizualnog krajolika.

Nadamo se i uvjereni smo da će se poduzeti odgovarajuće mjere, mjere koje će uzeti u obzir i riješiti pitanja na koja upozoravaju hrvatski filmski djelatnici u manifestu inicijative “Puk’o nam je film”. Ovim putem ujedno želimo naglasiti da će EDN i njezini članovi, koji predstavljaju 60 zemalja diljem Europe i svijeta, ostati u bliskom kontaktu s nacionalnim organizacijama filmskih profesionalaca u Hrvatskoj i u cijelosti podržavati njihovu borbu dok god se ne pronađe zadovoljavajuće rješenje.

S poštovanjem,

Paul Pauwels
Ravnatelj
EDN – Europska dokumentarna mreža“

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X