MC Beijinho – iz zatvora do nacionalnog brazilskog hita

Tradicionalno svaki karneval u Brazilu ima po jednu pesmu koja, nekako sama od sebe, postane nezvanična himna svečanosti. Neke od njih ostanu u pamćenju, neke ne. Zavisi.

Početak brazilske slave mladog Itala u prtljažniku policijskog auta

Pesma koja je obeležila ovogodišnji, tek završeni karnevala u Brazilu bila je “Me Libera Nega” mladog i donedavna potpuno nepoznatog interpretatora poznatog kao MC Beijinho (MC Poljupčić). Svaka stvar je bolja kad ima svoju priču, pa tako i pesma.

Prošlog studenog, kad tamo počinje leto, u Salvadoru, u Bahiji, u ekvatorijalnom pojasu Brazila uhapšen je dečko iz favele koji je nožem preteći prolaznicima ukrao dva mobilna telefona. Televizijska ekipa našla se na licu mesta i pratila hapšenje. Kada se pred kamerama otvorio prtljažnik policijskog auta i iz njega se promolio klinac, crnac, nasmešen pevajući nekakav veseli refren, reporter ga je sačekao da završi, pa ga je pitao za ime.

„Italo.“

„Koliko ti je godina?“

„19.“

„Zašto si to radio, Italo? Zašto si krao?“

Italo je počeo nešto da se vadi, da petlja, kako nije krao, on je samo pevao. Onda su mu pokazali nož. A on umesto da komentariše nemili događaj odlučio je da nastavi da peva. Rekao je: „Trebaju mi pare da snimim pesmu. Slušajte kakvu lepu muzikicu sam smislio. Sve sâm.“ I ponovo je zapevao.

„Prvo moraš da prestaneš da kradeš, dečko“ – rekao mu je novinar, koga je dete očigledno šarmiralo svojom veselošću.

A Italo se nije dao omesti: „Slušajte još jednom moju muzikicu, tako je lepa, meni treba samo prilika da je snimim. Videćete.“

Pre nego što su ga strpali u zatvor, Italo je, sve vreme sedeći odvaljen od vutre u prtljažniku automobila, s nogama napolju i rukama vezanim iza leđa, pevušio pesmu za koju je imao želja da je snimi. Čitav prilog trajao je 4:41, dakle ni pet minuta slave nije imao, a uspeo je nekoliko puta da nam otpeva svoju, kako on kaže „muzikicu“i još par puta da ponovi refren. Čak je i voditelj u studiju zapevao s njim, toliko je to jedna prilepčiva pesmica.

A pesmica je i po tekstu i po muzici banalna. Vidi se da ju je napisalo dete koje se zaljubiška. Otprilike kaže: Ja ću ti dati poljubac ,pa ti dam još jedan. Još jedan, još jedan. Ja ću ti dati poljubac, pa ti dam još jedan. još jedan, još jedan. Ja ću ti dati poljubac, pa ti dam još jedan. još jedan, još jedan. I tako u nedogled.

Jednostavna melodija, adolescentski glasić, iskrene, doduše gramatički netačne rečenice, sve se to sklopilo u nešto neodoljivo.

U međuvremenu, dok je Italo sedeo iza rešetaka, njegova pesmica postala je viralini hit s desetinama miliona pregleda. Brazilski umetnici, od narodnjaka do popa i funka, čak i fudbaleri, počeli su da se takmiče ko će da napravi simpatičniju obradu pesmice o poljupcima. Pevali su je po netu i po koncertima.

Konačno se, kao kruna svega, pred sam karneval, na netu pojavio amaterski snimak Caetana Velosa, velikana brazilske muzike, kako u kućnom ambijentu pevuši svoju verziju Poljupčića.

Kad je Italo za karneval pušten iz zatvora, uslovno, otišao je na Caetanov koncert. Iz publike je slušao kako najveći živi brazilski muzičar peva njegovu „muzikicu“ već aranžiranu i sređenu. Ogromna dvorana, prepuna, pevala je s njim.

I tako je jedinstvenim sticajem okolnosti Italo postao MC Poljupčić i instant zvezda brazilskog leta i karnevala 2017. Imao je sreće, za par meseci za njega je saznala zemlja od 200 miliona stanovnika. Sad ima agenta, daje intervjue. Snimio je spot s filmskom zvezdom. Nastupao s velikim umetnicima. Svi su mu oprostili što je krao i poverovali da je pronašao sebe.

Podsećam vas da se sve ovo dogodilo od studenog do veljače. Prošao je karneval dalje je svi pevuše. A do kad će tako, ne znamo. Neka mu je sa srećom.

Koja bi, makar za sada, bilo naravoučenije ove “basne”:

Caetano nije ovo slučajno uradio. On je već godinama angažovan umetnik koji se bori protiv socijalne nejednakosti, policijske brutalnosti i rasne diskriminacije. Kao kompozitor i izvođač, čitav život sarađuje s najvećim muzičarima Brazila, i neretko ukaže na talenat. Uvek pogodi. Onaj na koga Caetano pokaže prstom, tom se smeši blistava karijera. Gomilu je umetnika podržao. Ali, u slučaju Mc Poljupčića mislim da je njegova poruka nije samo „Slušajte, kako lepa pesmica!“ već i nešto drugo.Više.

Mislim da nam veliki Caetano poručuje kako je dobro ljudima pružiti mogućnost i ruku pomoći. Tako bude manje nepravde, a u pravednijem društvu ima manje kriminala. Ali ima tu i nešto još važnije: Caetano nam veli da su favele rudnici talenata, samo ih niko tamo ne traži. Ko zna koliko ih je još takvih tamo za koje niko nikada neće čuti. Kako da neko za tebe čuje kad živiš u divljem naselju gde, osim sirotinje koja tamo živi, zalazi samo policija?

Tako sam ja shvatio. A šta će biti sa MC Poljupčićem, da li je on zvezda koja je planula i ugasila se, ili ćemo i dalje slušati njegove „muzikice“ – biće zanimljivo videti.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Osvrt

Idi na Vrh
X