Europski sud: Stavljanje poveznica (linkova) i embedanje nisu povreda glazbenih autorskih prava

Europski sud pravde je s dvije presude osigurao to da su internet korisnici zaštićeni od odgovornosti u slučaju da link i embed kodovima ugrade sadržaje zaštićene autorskim pravima s drugih web stranice.

Zgrade Europskog suda (Court of Justice of the European Union - CJEU) - (Foto: Wikipedia)
Zgrade Europskog suda (Court of Justice of the European Union – CJEU) – (Foto: Wikipedia)

Još je 21. listopada 2014. godine Europski sud (Court of Justice of the European Union – CJEU) presudio kako postavljanje tj. embedanje poveznica (linkova) ne spada u povredu autorskih prava, čak i u slučajevima kada je linkan video (ili audio) bez dozvole nositelja prava, a vijest o tome ponavljamo sada obzirom jer je prošli tjedan HDS ZAMP odlučio tu odluku zloupotrijebiti i nametnuti nezavisnim, tj. ‘malim portalima’, kako ih je prozvala ta udruga građana koja kolektira autorska prava. Ta organizacija, čiji je moto ‘Glas autora!’, debelo je prekršila zakone ove države kad je u četvrtak 30. ožujka izvršila pritisak na web providera portala Reggae.hr i srušila stranicu u jutarnjim satima kao upozorenje kako bi se prisililo uredništvo da potpiše reketaški ugovor.

No sad ćemo se prisjetiti slučaja u kojem je Europski sud, a podsjećamo da je Hrvatska članica EU (za sve one članove HDS ZAMP-a koji to ne znaju, a čitaju ovaj članak), donio jedinu logičnu odluku, a time i presudu po pitanju postavljanja linkova i embed kodova na treće stranice tj. portale, blogove i društvene mreže.

Tog 21. listopada 2014. Europski sud presudio je da popularno linkanje i embedanje nisu povreda autorskih prava. Radilo se o parnici između tvrtke BestWater International koja flašira vodu i dva nezavisna trgovačka agenta koji su bili optuženi da su embedali promotivni video bez dozvole, a sve je nakon njemačkog suda završilo na CJEU-u.

Sporni video bio je prvotno podignut (uploadan) na YouTube bez dozvole BestWatera, a potom su embedani od strane dvojice opuženih trgovačkih agenata na njihovim osobnim internetskim stranicama u poznatim YouTube okvirima-playerima, kako bi ukazali na svoje neslaganje s donešenom odlukom o promotivnom uratku.

U svojoj presudi Europski sud donio je odluku kako embedanjem i linkanjem nisu povrijeđena autorska prava obzirom da je sadržaj već bio dostupan na YouTubeu, koji je osmišljen kao sharing platforma. Embedanje i postavljanje poveznica na već postojeći upload ne smatra se novim davanjem zaštićenog autorskog djela na raspolaganje javnosti. Ova odluka Europskog suda NE MIJENJA copyright status uploadanja na sharing i streaming platforme, ali OSIGURAVA da su internet korisnici zaštićena od odgovornosti u slučaju da link i embed kodovima ugrade sadržaje zaštićene autorskim pravima s drugih web stranice.

Ovu posljednju rečenicu ćemo ponoviti obzirom da u HDS ZAMP-u upravo nju nisu do sada shvatili: Ova odluka Europskog suda NE MIJENJA copyright status uploadanja na sharing i streaming platforme, ali OSIGURAVA da su internet korisnici zaštićeni od odgovornosti u slučaju da link i embed kodovima ugrade sadržaje zaštićene autorskim pravima s drugih web stranice.

“Embedanjem zaštićenog autorskog rada koji je javno dostupan na drugoj web stranici u sadržaj stranice putem linka jest korištenje framing tehnologije… to samo po sebi ne predstavlja komunikaciju s javnosti u smislu do te mjere da relevantni rad ne komunicira na novu javnosti niti korištenjem specifičnih tehničkih sredstava različitih od onih koji se koriste za originalne komunikacije” – Copyright direktiva EU.

Presuda u slučaju BestWater videa donesena je temeljem prijašnje odluke suda u slučaju Svensson, kad je, također, postavljanje hyperlinka na prethodno već objavljeni rad odbačeno kao povreda autorskih prava. Zajedno ta dva slučaja daju jasnu direktivu za buduće sudske copyright slučajeve u Europskoj uniji koji će se ticati postavljanja linkova na sharing platforme na koje se uploadaju djela zaštićena autorskim pravima.

Pročitajte originalni članak na EDRi.org.

Saznajte više na ovu temu:

Kako je ZAMP odlučio stati na kraj nezavisnoj sceni

HDS ZAMP neovlašteno srušio stranicu portala Reggae.hr!

Otvoreno pitanje HDS ZAMP-u u ‘slučaju mali portali’: Je li stavljanje poveznica u članak kriminal?

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Slayer se vratio

Iznenađujućim razvojem događaja, Slayer se vratio – s dva dogovorena festivalska nastupa
Idi na Vrh
X