Argies i Contra u Dva osam

Argies

Nakon sjajnog prošlogodišnjeg koncerta argentinski combat-rock prvaci Argies vraćaju nam se u novom naletu. Podršku im ovoga puta pruža virovitička koncertna senzacija Contra.

Od svog osnivanja 1984., Argies su se istaknuli svojom slobodarskom poezijom, snagom svoje glazbe te razumijevanjem i koherentnošću svog političkog stava. Iako se korijeni nalaze u britanskom punku iz sedamdesetih, danas njihova glazba svjedoči utjecajima ska, reggaea, duba i dobrim dijelom rock’n’roll elemenata i latino ritmova. Prakticirajući filozofiju “uradi sam” napravili su uspješnu karijeru uz očuvanje neovisnosti. Naziv “Argies” potječe od engleskog pejorativnog izraza za “Argentinean” koji je najpopularnije koristio britanski žuti tisak tijekom Falklandskog rata 1982. Daleko od toga da su nacionalisti, njihovo ime povezuje bend, čiji članovi sebe definiraju kao internacionalisti, s poniženim manjinama i marginaliziranim ljudima diljem svijeta. Sredinom devedesetih Argies napuštaju svoj rodni grad Rosario i sele se u Buenos Aires. Od tada, svirajući više od 35 nastupa godišnje, postali su poznati kao jedan od bendova s najviše svirki. Počevši od 1999. godine, bend je redovito nastupao na turnejama u Južnoj Americi i Europi. Bend funkcionira kao kolektiv predanih glazbenika koji svi čine dio projekta na neodređeno vrijeme, ulazeći i napuštajući Argies s istom slobodom koja također karakterizira rad u bendu i način na koji njegovi članovi zajedničkim snagama uče i podučavaju preko njihovih razlika. Tijekom godina, njihova posebna metoda stvaranja glazbe učinila je Argies uistinu neovisnim kulturnim pokretom.

Contra je nastala 2001. godine u Virovitici. Osnivači prve postave benda su Tona, Miha, Gogs, Kugler i T. Moslavac, a proizašli iz druženja u Muzičkoj školi. Kao mlađahni dječaci snimaju svoj prvi demo audio uradak nazvan Express!, s motom Budi ono što jesi!. Proizašli su iz punk-grunge-rock okružja i snimali sve tadašnje nastupe kao dokazni materijal osobnih utiska u vremenu. No, spletom okolnosti, zamrznuli su svoj rad na dvadeset godina. A u nastaloj pauzi članovi benda su nastupali svirajući s mnogim glazbenicima i sastavima. Točnije, svirali su s bendovima Exer, Sjene, Norman, Lazy, Progress, Spoty Mug, ali i mnogim drugima.

Tijekom zime 2021. godine odmrznuli su svoje ideje i nastavili put kojim su davno krenuli. Tada su napravili reunion i to kao četveročlani bend. Spomenimo i to da je na početku reuniona benda Goran Bem svirao bas gitaru, ali ga ubrzo zamjenjuje Vedran Halužan. Ulaskom u novo doba sam zvuk i identitet benda dobio je na široj dimenzijskoj dioptriji, objedinjenoj u ultra pjevnim tekstovima te direktnim, brzim i pitkim sinkopama melodičnog zvuka. Kao i prije, moto banda ostaje isti: Budi to što jesi ili Be Yourself! Grupa Contra trenutno djeluje u sastavu Antonio Obadić (gitara), Matej Mihelčić (gitara i vokal), Vedran Halužan (bas gitara) i Goran Moslavac (bubanj).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X