Otvorenje izložbe ‘Hugo Pratt. Naslijeđe, djelo, biografija’ u Arheološkom muzeju Istre

Hugo Pratt. Naslijeđe, djelo, biografija

Izložba o Hugu Prattu i Cortu Malteseu otvara se 17. listopada u 18:00 sati u Galeriji C8. Organizirana je na inicijativu Generalnog konzulata Italije u Rijeci, Istarske županije i Arheološkog muzeja Istre. Ostavštinu, djelo i biografiju legendarnog autora stripa uredila je Patrizia Zanotti.

Životi i iskustva Huga Pratta i njegovog najpoznatijeg lika Corta Maltesea izvrsno se prožimaju i preklapaju.

Argentinske, irske, etiopske i karipske avanture Corta Maltesea nisu tek mrtvo slovo na papiru, već nas uvode u istinski proživljeni svijet. Osjeća se vrućina pijeska i vlaga velikih šuma, miris udaljenog dima i senzualnost plesačice koja pleše u sjeni palmi južnih mora.

Corto Maltese živi svoje avanture, a Pratt je onaj koji je zaista posjetio sva ta čudesna mjesta. Beskrajna fantazija, dokumentarna točnost, stvarno iskustvo, neprekidne promjena zemalja i jezika, rastanci, melankolija i novi svjetovi, u gotovo svakoj zemlji stranac, ali uvijek sposobna komunicirati putem glazbe, i svoje nasmiješene duboke lakoće, Corto uspijeva uvijek razgovarati sa svakim, od Patagonije do Japanskog mora, od irskih planina do afričkih pustinja, jer zna svakoga slušati i uključiti. Nije stoga slučajno da su njegove priče prevedene na preko dvadeset jezika.

Svemu tome valja dodati sjećanje na iskustva iz mladosti, kadrove tisuće odgledanih filmova, stranice pročitanih knjiga i atlasa. Tako Corto postaje naš idealni prijatelj čijom smo rukom vođeni ka njegovom jedrenjaku, u kojem je uvijek lijepo otploviti.

Izložba sintetski prikazuje životne i umjetničke etape Huga Pratta.

Izloženi su paneli stripa posvećeni južnoj Americi, Aziji, keltskom svijetu, Etiopiji, Veneciji i Tihom oceanu, a dva su panela s biografijama Pratta i Corta Maltesea. Tekstovi koji se odnose na izloške na talijanskom su i engleskom jeziku.

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije provelo je natječaj “Avantura za Corta”, gdje su učenici talijanskih škola diljem svijeta pozvani napisati kratku priču ili scenarij o Cortu Malteseu. Na ovoj izložbi, među crtežima i akvarelima vezanim uz putovanja Corta Maltesea po svim kontinentima i onima posvećenim nevjerojatnim i romantičnim biografijama dvaju likova, izloženi su i

paneli s pobjedničkom pričom natječaja u kojem su sudjelovala djeca iz 11 zemalja. Priču su napisali učenici talijanske škole u Teheranu “Pietro della Valle”, scenarij je djelo pisca Marca Steinera, Prattovog dugogodišnjeg suradnika, a crteži su djelo Giuseppea Camuncolija, strip crtača poznatog po suradnji s izdavačkim kućama Marvel i DC Comics, te autora “Pustinjskih škorpiona” Huga Pratta.

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije odabralo je Huga Pratta i njegov slavni lik Corta Maltesea kako bi predstavljali talijansku kulturu i jezik diljem svijeta.

Izložba je otvorena od 17. listopada 2023. do 12. siječnja 2024. godine.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X