Performans ‘Southeast Sadness in Central Europe’ Marka Markovića u Francuskom paviljonu

Marko Marković – Southeast Sadness in Central Europe

Performans Southeast Sadness in Central Europe umjetnika Marka Markovića održat će se u subotu, 1. travnja u Francuskom paviljonu s početkom u 19 sati. U ponedjeljak, 3. travnja u 19 sati slijedi razgovor s umjetnikom u Galeriji SC, a video dokumentaciju performansa pogledajte od 4. do 6. travnja također u Galeriji SC.

U prirodnom svijetu cvijeća, taktika preživljavanja mimikrijom jest sposobnost organizama da oponašaju jedni druge, prilagode se i stapaju s okolinom. Na taj se način određene vrste štite od nametnutog prirodnog poretka te potencijalne opasnosti – predatora.

Zrcalni neuroni (MNS/Mirror nueorn system) igraju veliku ulogu u sposobnosti preživljavanja pojedinih vrsta tako da ih ljudi, kao i životinje, koriste za učenje, snalaženje, poistovjećivanje i suočavanje. Kroz takve odnose stvara se empatijska veza između pojedinaca koji suosjećaju (ili ne) jedni s drugima.
Za vrijeme konzumacije cvijeća, tijelo Marka Markovića reagira uvjetovano cvjetnim alkaloidima s jakim i specifičnim fiziološkim djelovanjem na organizam, dok publika stvara pasivno – aktivni odnos uzrokovan trenutnim iskustvom.

Sout Eastsadness in Central Europe govori iz pozicije individualnog iskustva, kao i odnosa unutar kolektivne memorije tranzicijskih perioda iz doba socijalizma u današnji neoliberalni kapitalizam.

Predstavljene projekcije uz razgovor s umjetnikom dat će osvrt na performans izveden 2022. godinu u Osijeku, umjetnikovom rodnom gradu s kojim se referira na društvenu stvarnost ratnog i post-ratnog razdoblja, sve do današnjih vremena migracije stanovništva uvjetovane ekonomskim i egzistencijalnim okolnostima.

Performans je izveden prvi put na Zelenom Otoku (BUK) u Baranji 2009., zatim u Galeriji Žitnjak 2010., Schönbrunn Zoo / Wienwoche Festival2021., PAF Osijek 2021., MMG Galerija Budimpešta 2021., Improper Walls Beč 2022., Bijenale u Pragu 2022., Arte Fiera Bologna Galerija Michaela Stock 2023.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X