Premijera predstave ‘San i ludilo’ Tina Ujevića u izvedbi Gorana Matovića i Sare Renar u Teatru &TD

San i ludilo

Premijera predstave San i ludilo autora Gorana Matovića i Sare Renar održat će se u petak 7. listopada u Polukružnoj dvorani Teatra &TD s početkom u 20 sati. Ulaz isključivo s pozivnicom. Reprizna izvedba na rasporedu je 8. listopada.

Nakon praizvedbe predstave San i ludilo (1976.) u suradnji s Arsenom Dedićem, koji je s Matovićem više od 40 godina gradio živi portret Tina Ujevića, pridružuje se Sara Renar koja svojom glazbom nastavlja Arsena i Tina. Goran Matović autor je kolaža, Sara Renar glazbe, Anica Tomić umjetnička je savjetnica, a Marko Mijatović oblikovatelj svjetla.

Ovo novo izdanje glazbeno-scenskog projekta dvostruka je posveta: Tinu Ujeviću, velikom hrvatskom pjesniku i boemu te njegovu sjajnu interpretu Arsenu Dediću.

“Velika mi je čast da me Goran pozvao u ovaj projekt. Naslijedila sam vrlo odgovoran i delikatan, ali ujedno i zaista prekrasan zadatak: kako zvukom Ujevićev bezvremenski poetski izričaj tumačiti u suvremenom kontekstu i kako njegova poetika odzvanja u uhu suvremenog slušatelja?”, rekla je o projektu Sara Renar.

Goran Matović i Sara Renar (foto: Ines Novković)

San i ludilo trojstvo je gradiva i osebujne montaže poznatih i manje poznatih pjesama, zatim Ujevićeve aforistične pjesničke proze i odabranih mjesta njegove ispovjedne esejistike: Ispit savjesti, El sentimiento de la vida i Pobjeđujem hljeb. Ujevićevo djelo svojevrsna je ispovijed nalik autobiografskom eseju Ispit savjesti. San i ludilo trostruka je ispovijed: Ujević, Matović, Renar.

“Magija je prva riječ koja nam pada na pamet kad pomislimo na učinak pjesništva kakvo je Ujevićevo, koje sve kazano preobražava i svemu slućenom daje moć i ljepotu kakvu prethodno nije imalo. Veliki mag riječi Zagrebu je dao sjaj duhovne prijestolnice. Tinovi monolozi i šutnje za vratima gostionice ušli su u legendu. Da nije bilo Tina, duhovna slika zagrebačke i hrvatske kulture bila bi lišena čuda Riječi. Gdje god bi se pomicao, otvarali su se svjetovi i događao teatar: nezaboravni Ujevićev teatar”, naglasio je Goran Matović.

Predstava je nastala u koprodukciji Teatra Poezije i Teatra &TD.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK - 0.13 € 5.00 HRK - 0.66 € 10.00 HRK - 1.33 € 20.00 HRK - 2.65 € 50.00 HRK - 6.64 € 100.00 HRK - 13.32 € 200.00 HRK - 26.54 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X