Širom u Močvari

Širom u Močvari

Neke bendove uvijek je drago vidjeti u našem programu, a Širom je jedan od njih. Slovenski genijalci još jednomse vraćaju u Močvaru, ovaj put da bi promovirali svoj novi, četvrti album “Utekočinjeni prestol preprostih/The Liquified Throne Of Simplicity” (tak:til/Glitterbeat). Koncert će se održati u utorak 24. svibnja s početkom od 21 h. Upad je besplatan, a preuzimanje besplatnih ulaznica kreće u petak, 20.5. u 10 sati.

Ulaznice: http://core-event.co/…/sirom-promocija-novog-albuma-u…/

“Episodic, dreamlike voyages”. Guardian.
“Incomparable, impressive, deeply moving music, which can touch you on many levels”. Rootstime.
“Like Wonderland, “The Liquified Throne of Simplicity” is a place one wakes up from, the real world now seeming strange, eyes opened to alternate realities”. A Closer Listen.
“An impassioned statement both aesthetically and, more opaquely, politically too”. Uncut.

To su samo neki citati iz sjajnih recenzija koje su Širom dobili za ovaj album objavljen početkom travnja. Slovenski trio je već odavno probio granice države i regije pa su svoj album ekskluzivno predstavljali na uglednom The Wireu, a Uncut je u svojoj recenziji naglasio kako je riječ o njihovom najboljem albumu do sada. Ana, Iztok i Samo još su jednom stvorili čaroliju pomičući granice svojim ‘imaginarnim folkom’ i dodatno povećavši popis instrumenata koje koriste.

Širom su rekli kako je motivacija za ovaj album pronađena u šetnjama zabačenim dijelovima Slovenije za vrijeme najmračnijih dana covid pandemije. Tim su šetnjama, kako kažu, stvarali svojevrsnu rekonekciju sa svojom okolinom, ali bili i u potrazi za inspiracijom. Druga važna motivacija pronađena je u istraživanju i proučavanju sve većeg popis egzotičnih instrumenata, kao i u vlastitoj izradi instrumenata i drugih muzičkih uređaja.
Rezultat je ispao iznad očekivanja, ili je možda bolje reći u skladu s očekivanjima jer su nas Širom već navikli na visoke standarde u svojoj glazbi. Oni su se etablirali kao definitivno najuspješnija regionalna grupa, barem gledajući u svojem žanru. Nastupali su diljem svijeta uključujući i neke velike festivale (Roskilde, Moers, Babel Sound, Music Meeting…), surađivali sa svjetski poznatim glazbenicima (Yoshio Machida, Derek Gripper, Raphael Rogiński…), a sada se vraćaju u Močvaru nakon gotovo 2 godine.

Podsjetimo, Širom je nastao kada se životno-glazbenom paru Ana Kravanja/Samo Kutin priključio Iztok Koren koji je do tada svirao s raznim slovenskim bendovima, a javnosti su se predstavili 2016. albumom “I” (Klopotec/ZARŠ). Ubrzo prelaze na svjetsku poznatu izdavačku kuću Glitterbeat Records za koju već 2017. objavljuju album “Lahko sem glinena mesojedka/I Can Be A Clay Snapper”, dvije godine kasnije je objavljen”Svet, ki speče konju cvet/A Universe That Roasts Blossoms For A Horse” (također tak:til/Glitterbeat), a sada i novi “Utekočinjeni prestol preprostih/The Liquified Throne Of Simplicity” (tak:til/Glitterbeat).

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

  •  
  •  
Idi na Vrh
X