Tiha misa Arijane Lekić Fridrih na Trgu bana Jelačića

Arijana Lekić Fridrih “Tiha misa”

Udruga Domino i umjetnica Arijana Lekić – Fridrih u subotu 4. ožujka od 08:30 h organiziraju četvrtu po redu skupnu javnu intervenciju pod nazivom “Tiha misa”, kao i svake prve subote u mjesecu dok se na drugoj strani glavnog zagrebačkog trga održava muška krunica. Lekić – Fridrih prilikom svake “Tihe mise” u javni prostor postavlja ruže kao simbol žrtava femicida i nasilja nad ženama; ove subote po završetku skupne intervencije ruže odnosimo pred kip Marije Jurić Zagorke kao oblik (zakašnjele) rođendanske čestitke i u znak osude nedavno objavljene epizode “Turističkog vodiča” HRT-a “Grudi Marije Jurić Zagorke i zatvorske lignje”.

“Mnoge ženske osobe nisu svjesne kad se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti i ostalo, a ženske osobe trebale bi misliti da svojom nošnjom i svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca,” kaže Pater Božidar Nagy iz bazilike Srca Isusova. Na pitanje novinarke Danke Derifaj nisu li muškarci sami odgovorni za svoje grijehe, odgovorio je: “Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno žensko nemoralno odijevanje.”

„Tiha misa” je skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić Fridrih kao reakcija na nedavno intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći i moleći svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima raznih gradova u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb. Ono što se proteklih nekoliko mjeseci svake prve subote u mjesecu održava diljem Hrvatske ponavljanje je scenarija iz Poljske, koja je nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje u početku izolirane skupine muškaraca prema ženama, došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Hrvatskoj se, međutim, neće dogoditi Poljska. Arhaični modeli rodnih podjela i društvenih uloga, a pogotovo ovakvih koji se oslanjaju na neupitne i isključivo muške “glave obitelji” došli su glave prevelikog broja žena u ovome društvu da bismo zanemarili budućnost koju ovi muškarci nameću.

Tiha misa (foto: Branimir Matoz)

Građansko društvo temeljeno na jednakosti nema taj luksuz ignoriranja ovakvih inicijativa koje zazivaju uspostavu i veću “vlast” glavara i poglavara u obitelji te koje time propagiraju arhaične modele patrijarhalnog nasilja. Problem tzv. glavarstva muškaraca očituje se u porastu statistike vezane uz zlostavljanje djevojčica, djevojaka i žena. Ne želimo da na ovaj način “muškarci preuzimaju odgovornost u svojoj obitelji”, ne samo po pitanju pobačaja, već i po bilo kojem pitanju koje vodi do nejednakosti, diskriminacije i, u konačnici, do zlostavljanja žena.

Republika Hrvatska treba se sramiti broja zlostavljanih i ubijenih žena i svog nedostatka sustavnog odgovora u legislativi i praksi. Zdravo društvo temeljeno na ustavnim vrednotama ne možemo graditi normalizacijom javnih okupljanja pod krinkom molitve kojom muškarci zazivaju budućnost koja podsjeća na srednji vijek.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane da nam se pridruže na „Tihoj misi” od 8:30 – 10:00 sati.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Idi na Vrh
X