‘Everest’ – audio-vizualni spektakl u kojem je planina (nažalost) glavni lik

Kada ti se većina filma odvija na najvišoj planini svijeta i jednom od najnegostoljubljivijih područja Zemlje, teško je učiniti išta i ikoga drugoga bitnijim, a scenaristima ‘Everesta’ to nikako nije uspjelo.

'Everest'
‘Everest’

Do sada se nisam bojao planina i planinskih vrhova čisto iz razloga što nema previše filmova na tu temu (a nije da u našoj okolici ima takvih ekstremnih mjesta), ali nakon „Everesta“ mi sve iznad 1.500 metara nadmorske visine ide na crnu listu, ravno do jama, spilja i vode dublje od 3 metra. Da, očito je kako nisam ljubitelj ičega što nije relativno ravno kopno, tako da je i samo gledanje filmova ili dokumentaraca na temu dubina i visina vrlo anksiozna situacija za mene. A bome, „Everest“ je to furao do maksimuma. Gledan u IMAX dvorani (za ovakav film obavezno!) u 3D-u, mogu bez ustručavanja reći kako sam tada bio najbliže penjanju na „Everest“ u svom životu jer je doživljaj apsolutno fenomenalan. Zvukovi, fotografija, preleti, dokumentarističko kadriranje… mislim da je na sjedalicama još uvijek otisak mog grčevitog stiska šake koji nije popuštao od prve do zadnje minute. „Everest“ je u svakom slučaju audio-vizualna poslastica kakve se rijetko viđa na velikom platnu, a gotovo je nevjerojatno kako unatoč tolikom prostoru uspijeva proizvesti osjećaj vanzemaljske tjeskobe i nemira te svjesnosti kako je svaki metar u tom ledenom paklu potencijalno smrtonosan. Takve osjećaje je u meni posljednji put pobudio „Gravity“, koji igra na istu kartu samo je planina u tom slučaju svemir. A da parafraziram jednog od likova u „Everestu“, kada zapneš tamo pri vrhu, isto ti je kao da si zapeo na Mjesecu…

Priča se vrti oko ekspedicije koja se odvijala 1996. i koja je do prošlogodišnje katastrofe bila najsmrtonosnija u povijesti osvajanja Mt. Everesta. Živote je tada izgubilo šestero ljudi koje je blizu samog vrha zadesila strahovita oluja. Njihov je vođa bio Rob Hall (Jason Clarke), inače pionir „turističkog“ penjanja na tu planinu, a film vrlo vjerno i sistematično prati njihovu odiseju od trenutka kada su sletjeli u Katmandu do tog kobnog 10. svibnja.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=5ZQVpPiOji0[/youtube]

Kao što sam već rekao, „Everest“ je audio-vizualno apsolutni vrh, a njegov redatelj Baltasar Kormákur vješto spaja nevjerojatne kadrove neumoljive prirode s putovanjem grupe avanturista i svim njihovim nedaćama. Uistinu, ne može se naći niti jedna zamjerka njegovoj režiji, te je avanturistički dio cijele priče odrađen besprijekorno. No, ono na čemu „Everest“ pada test jest dramaturgija, poglavito karakterizacija likova i njihovo približavanje gledatelju. Prvotno je film zamišljen tako da se centrira oko samog Halla, no promjenama u kastingu je ipak odlučeno kako će se raditi o ansamblu likova gdje se svakome od njih pokušava dati dovoljno vremena na ekranu. Kada u obzir uzmemo kako je tu jedno desetak bitnih likova koji se penju (John Hawkes, Michael Kelly, Kosh Brolin, Jake Gyllenhaal…) i još nekoliko njih koji su daleko od vrha (Emily Watson, Keira Knightley, Sam Worthington…), jasno je kako za neku znakovitiju karakterizaciju jednostavno nema vremena, pa nam uglavnom ostaje njihova šablonizirana stereotipizacija. Opaki tip, nesmotreni tip, dobričina, razmetljivac, žena… to su njihove osobine, a s takvim se likovima nemoguće personificirati. U jednadžbu valja uvrstiti i to da su drugu polovicu filma svi zabundani od glave do pete, a uz snažne padaline, vjetar koji šiba u lice i ozebline, postaje iznimno teško pratiti tko je tko, tako da preporučam da popamtite tko nosi kakve skafandere jer će vrlo često to biti jedini način raspoznavanja.

Scenaristi William Nicholson i Simon Beaufoy su pokušali implementirati sve likove i svakome od njih dati dušu, no za emotivnu povezanost s njima ipak treba mnogo više prostora. Ovako ostaje samo naša iskonska humanistička briga i žal zbog strahovite nesreće tih neznanaca i nevjerojatno kino iskustvo koje „Everest“ pruža. Moglo je to ispasti i puno bolje, ali i ovako je sasvim dovoljno da budem siguran kako mi nikada neće pasti na pamet popeti se na taj mitski vrh.

Ocjena: 7/10

(Working Title Films, RVK Studios, Walden Media, Universal Pictures, Free State Pictures, Cross Creek Pictures; 2015)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X