Facebook korisnici vs Facebook Inc. – tužba zbog skeniranja sadržaja

Facebook, vjerojatno najpopularniju društvenu mrežu na svijetu s preko milijardu korisnika prošli tjedan je pogodila kolektivna tužba (class-action lawsuit) – praksa karakteristična za SAD. Optužba se odnosi na činjenicu da skeniranjem sadržaja osobnih poruka Facebook dolazi u posjed informacija koje prodaje trećim stranama kao što su trgovci i oglašivači. Nositelji zajedničke tužbe Facebook korisnika protiv Facebooka su dvojica, također Facebook korisnika iz država Arkansas i Oregon.

Kolektivna tužba protiv Facebooka

“Kompletni poslovni model na kojem se temelji Facebook je praćenje aktivnosti korisnika i prodaja tih informacija. S obzirom na to da je riječ o besplatnom servisu i da i on sam mora stvoriti svoju zaradu takva trgovina je logična, no u kojoj mjeri je transparenta?” – pita se američki autor i društveni analitičar Bernard Marr putem druge društvene mreže Linked In.

Kako god bilo tužitelji Matthew Campbell i Michael Hurley u ime 166 milijuna američkih korisnika tuže Facebook za kršenje zakona “Electronic Communications Privacy Act” jer skeniraju privatne poruke bez izričitog prethodnog pristanka korisnika na to.

Sporna činjenica je u tome da korisnici opciju poruke smatraju privatnom jer ona ionako nije namijenjena općoj populaciji na Facebooku već točno određenom korisniku. Argument protiv Facebooka je, ističu Campbell i Hurley da “Predstavljajući odjeljak poruke kao privatan, Facebook sebi stvara priliku ostvariti uvećani profit jer korisnici koji su uvjereni da u tom segmentu komunikacije nisu nadgledani, možda ne bi iznijeli neke činjenice o sebi pri svijesti da su nadzirani.”

Glasnogovornik Facebooka odgovorio je putem Bloomberg informativnog servisa kako su optužbe neutemeljene, te kako nema sumnje u to da će se žestoko braniti.

Problem tvrtke Facebook Inc. (FB) jest u tome što besplatnim servisom s druge strane mora osigurati dividendu dioničarima i profitirati od prodaje informacija.

Ova tužba nije jedina s kojom će Facebook Inc. biti u centru pažnje, kao što nije Facebook jedini na optuženičkoj klupi za “invazivno skeniranje” već su tu i Yahoo!, Google (gmail), Linked In koji koriste i prodaju informacije kako svojih korisnika tako i onih koji to nisu, uglavnom se skrivajući iza dugački i za većinu nerazumljivo koncipirani tekstova o “uvjetima korištenja”.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X