Facebook korisnici vs Facebook Inc. – tužba zbog skeniranja sadržaja

Facebook, vjerojatno najpopularniju društvenu mrežu na svijetu s preko milijardu korisnika prošli tjedan je pogodila kolektivna tužba (class-action lawsuit) – praksa karakteristična za SAD. Optužba se odnosi na činjenicu da skeniranjem sadržaja osobnih poruka Facebook dolazi u posjed informacija koje prodaje trećim stranama kao što su trgovci i oglašivači. Nositelji zajedničke tužbe Facebook korisnika protiv Facebooka su dvojica, također Facebook korisnika iz država Arkansas i Oregon.

Kolektivna tužba protiv Facebooka

“Kompletni poslovni model na kojem se temelji Facebook je praćenje aktivnosti korisnika i prodaja tih informacija. S obzirom na to da je riječ o besplatnom servisu i da i on sam mora stvoriti svoju zaradu takva trgovina je logična, no u kojoj mjeri je transparenta?” – pita se američki autor i društveni analitičar Bernard Marr putem druge društvene mreže Linked In.

Kako god bilo tužitelji Matthew Campbell i Michael Hurley u ime 166 milijuna američkih korisnika tuže Facebook za kršenje zakona “Electronic Communications Privacy Act” jer skeniraju privatne poruke bez izričitog prethodnog pristanka korisnika na to.

Sporna činjenica je u tome da korisnici opciju poruke smatraju privatnom jer ona ionako nije namijenjena općoj populaciji na Facebooku već točno određenom korisniku. Argument protiv Facebooka je, ističu Campbell i Hurley da “Predstavljajući odjeljak poruke kao privatan, Facebook sebi stvara priliku ostvariti uvećani profit jer korisnici koji su uvjereni da u tom segmentu komunikacije nisu nadgledani, možda ne bi iznijeli neke činjenice o sebi pri svijesti da su nadzirani.”

Glasnogovornik Facebooka odgovorio je putem Bloomberg informativnog servisa kako su optužbe neutemeljene, te kako nema sumnje u to da će se žestoko braniti.

Problem tvrtke Facebook Inc. (FB) jest u tome što besplatnim servisom s druge strane mora osigurati dividendu dioničarima i profitirati od prodaje informacija.

Ova tužba nije jedina s kojom će Facebook Inc. biti u centru pažnje, kao što nije Facebook jedini na optuženičkoj klupi za “invazivno skeniranje” već su tu i Yahoo!, Google (gmail), Linked In koji koriste i prodaju informacije kako svojih korisnika tako i onih koji to nisu, uglavnom se skrivajući iza dugački i za većinu nerazumljivo koncipirani tekstova o “uvjetima korištenja”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X