Facebook uvodi nove restrikcije za glazbeni livestream od 1. listopada

Društvena mreža Facebook dodavat će nova ograničenja i zabrane glazbenih prijenosa uživo od 1. listopada. Kao izravna posljedica, umjetnici će biti prisiljeni tražiti druge mogućnosti prijenosa, jer Facebook neće dopustiti bilo koji prijenos uživo, osim ako ‘nema glazbe’, što u ovom slučaju za mnoge umjetnike nema smisla, posebice DJ-e.

(Foto: Boris Podobnik)

Ta nova ograničenja ipak ne iznenađuju. S pandemijom koja je od početka godine pogodila glazbenu scenu uživo, glazbeni umjetnici pronašli su prijenose uživo izvrsnu alternativu glazbenim emisijama i novi način za promociju svoje glazbe; s Facebookom i YouTubeom koji su najviše birani alati za streaming. Međutim, problemi koji proizlaze iz glazbenih licenci i dozvola za reprodukciju određenih pjesama rezultirali su tim novim ograničenjima.

Jedna od najnovijih smjernica Facebooka glasi: “Ne smijete koristiti videozapise na našim proizvodima za stvaranje iskustva slušanja glazbe … ako koristite videozapise na našim proizvodima da bi stvorili iskustvo slušanja glazbe sebi ili drugima, vaši će se videozapisi blokirati, a vaša stranica, profil ili grupa možda će se izbrisati . To uključuje ‘uživo’.”

Iako je YouTube i dalje platforma broj jedan, ova nova Facebook ograničenja streamova uživo zaista su užasna vijest, posebno za umjetnike koji se probijaju na glazbenoj sceni ili su pak DJ-i. Zapravo postoje druge dobre alternativne platforme za streaming, ali one imaju puno manje vidljivosti. Ako pogledamo YouTube, Twitch i Mixcloud Live (pretplata) mogu biti dobra alternativa, bez obzira na to, očigledno je da niti jedan od njih nema moć i doseg koji ima Facebook.

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X