Facebook veliki pad obrazlaže ‘neispravnom promjenom konfiguracije’

Pored Facebooka jučer su i WhatsApp, Instagram i Messenger bili šest sati izvan pogona.

Mark Zuckerberg (Foto: Facebook / Wikipedia)

Tri i pol milijarde korisnika jučer se od 18 sati do ponoći nije moglo služiti Facebookom, WhatsAppom, Instagramom i Messengereom, dok su financijski analitičari procijenili da je Mark Zuckerberg u tom periodo izgubio nekoliko milijardi dolara. Konkretno Facebook je najveći prodavač internetskih oglasa na svijetu nakon Googlea, a po procjeni Standard Media Index jučer je gubio oko 545.000 dolara prihoda od oglasa samo u SAD-u na sat. Također dionice Facebooka pale su 4,9 posto, što je njihov najveći pad u jednom danu od studenog 2020. godine

Tvrtka je za uzrok nestajanja s interneta navela “neispravnu promjenu konfiguracije”, no nije navedeno je li promjena konfiguracije bila planirana i tko je vršio promjenu iste. Reuters saznaje od nekoliko zaposlenika Facebooka koji su htjeli ostati anonimni kako je do problema došlo zbog interne pogreške u načinu na koji se usmjerava internetski promet, dok sigurnosni stručnjaci ne odbacuju mogućnost sabotaže.

Iako se Facebook vratio u ponoć po srednjeeuropskom vremenu, iz tvrtke su javili da će proći još nešto vremena dok se ne postigne potpuna operativnost, u prijevodu korisnici će nastaviti imati problema s pristupom Facebooku i njegovim aplikacijama još neko vrijeme.

Po tom pitanju se na Twitteru oglasio i sam Mark Zuckerberg porukom: “Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger se vraćaju online. Oprostite na smetnji – znam koliko se oslanjate na naše usluge da biste ostali povezani s ljudima do kojih vam je stalo”.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X