Fado Ane Moure uspješno zaokružio rovinjski jazz vikend

Trenutno najpopularnija mlada dama portugalskog fada razgalila je publiku na završetku još jednog vikenda Avantgarde Jazz Festivala u Rovinju.

Ana Moura u Rovinju (Foto: Zoran Stajčić)

Iako fado i jazz nemaju baš previše dodirnih točki, može se reći da je izvrsnost u tome što radi Ana Moura bila poveznica između njenog nastupa i grupe The Bad Plus koja je nastupila dan ranije u istom open air prostoru parka hotela Eden. Ana Moura nije bez vraga najpopularnija fadistica. Njen savršeni vokal je istinski dar prirode, a o kvaliteti izvedbe svjedoči Anin rad na njemu. Pjesme su tijekom subotnjeg nastupa jednostavno tekle i činilo se tako lako i gotovo prirodno njeno pjevanje fado standarda i vlastitih skladbi.

Iza nje je također bio izvrsno uigrani bend trojice akustičara (gitara, portugalska gitara i bas gitara) tako da se cjelokupnom ugođaju nije moglo pronaći zamjerke. Repertoar se uglavnom sastojao od pjesama s posljednjeg Mourinog albuma „Leva-me aos Fados“ iz 2009. godine. Pjevačica je također publici predstavila i svoj segment The Rolling Stone Projekta, tj. otpjevala je u fado stilu „No Expectations“ preko koje je i došla do projekta na kojem je radio Tim Ries, saksofonist The Rolling Stonesa.

Ana Moura u Rovinju (Foto: Zoran Stajčić)

Kod Ane Moure je specifično i to što posjeduje pjevačku univerzalnost. Dakle iako je besprijekorna u fadu, s izvedbom „No Expectations“ je dokazala širinu dijapazona unutar kojeg se kreće sigurno i uvjerljivo. Novi album, koji Portugal vjerojatno očekuje s nestrpljenjem, i koji bi trebao biti objavljen ove jeseni bit će veliki zaokret i iznenađenje, a time i odmak od fada, jer kako mi je pjevačica osobno rekla, previše toga je zanima i istraživački duh je ono što je pokreće. „Leva-me aos Fados“ je bilo njeno istraživanje fada, a sad je došao red na neke druge stvari u karijeri ove iznimne 33-godišnje glazbenice.

Koncert Ane Moure bio je trenutak i za Ivu Perkušića, domaćeg tv voditelja, glumca i pjevača opčinjenog zvukom i lirikom fada. Perkušić se u pratnji svog sastava predstavio publici kao solidan i entuzijastični fado pjevač koji sigurno ne bi imao problema s probojem na, za nas, toj egzotičnoj sceni, koja i u Hrvatskoj ima dovoljan broj poklonika.

Saznajte više: The Bad Plus u Rovinju – ‘heavy metalci’ jazza na djelu

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X