Fado Ane Moure uspješno zaokružio rovinjski jazz vikend

Trenutno najpopularnija mlada dama portugalskog fada razgalila je publiku na završetku još jednog vikenda Avantgarde Jazz Festivala u Rovinju.

Ana Moura u Rovinju (Foto: Zoran Stajčić)

Iako fado i jazz nemaju baš previše dodirnih točki, može se reći da je izvrsnost u tome što radi Ana Moura bila poveznica između njenog nastupa i grupe The Bad Plus koja je nastupila dan ranije u istom open air prostoru parka hotela Eden. Ana Moura nije bez vraga najpopularnija fadistica. Njen savršeni vokal je istinski dar prirode, a o kvaliteti izvedbe svjedoči Anin rad na njemu. Pjesme su tijekom subotnjeg nastupa jednostavno tekle i činilo se tako lako i gotovo prirodno njeno pjevanje fado standarda i vlastitih skladbi.

Iza nje je također bio izvrsno uigrani bend trojice akustičara (gitara, portugalska gitara i bas gitara) tako da se cjelokupnom ugođaju nije moglo pronaći zamjerke. Repertoar se uglavnom sastojao od pjesama s posljednjeg Mourinog albuma „Leva-me aos Fados“ iz 2009. godine. Pjevačica je također publici predstavila i svoj segment The Rolling Stone Projekta, tj. otpjevala je u fado stilu „No Expectations“ preko koje je i došla do projekta na kojem je radio Tim Ries, saksofonist The Rolling Stonesa.

Ana Moura u Rovinju (Foto: Zoran Stajčić)

Kod Ane Moure je specifično i to što posjeduje pjevačku univerzalnost. Dakle iako je besprijekorna u fadu, s izvedbom „No Expectations“ je dokazala širinu dijapazona unutar kojeg se kreće sigurno i uvjerljivo. Novi album, koji Portugal vjerojatno očekuje s nestrpljenjem, i koji bi trebao biti objavljen ove jeseni bit će veliki zaokret i iznenađenje, a time i odmak od fada, jer kako mi je pjevačica osobno rekla, previše toga je zanima i istraživački duh je ono što je pokreće. „Leva-me aos Fados“ je bilo njeno istraživanje fada, a sad je došao red na neke druge stvari u karijeri ove iznimne 33-godišnje glazbenice.

Koncert Ane Moure bio je trenutak i za Ivu Perkušića, domaćeg tv voditelja, glumca i pjevača opčinjenog zvukom i lirikom fada. Perkušić se u pratnji svog sastava predstavio publici kao solidan i entuzijastični fado pjevač koji sigurno ne bi imao problema s probojem na, za nas, toj egzotičnoj sceni, koja i u Hrvatskoj ima dovoljan broj poklonika.

Saznajte više: The Bad Plus u Rovinju – ‘heavy metalci’ jazza na djelu

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X