Failure, Stewart Lee i Crosby, Stills & Nash napuštaju Spotify

Lista glazbenih imena koja napuštaju najveću svjetsku streaming platformu svakim danom je sve veća.

Crosby, Stills & Nash (Foto: Wikipedia)

Članovi kultne alter rock grupe Failure svoj odlazak objašnjavaju: “Do sada se naša ambivalentnost u vezi sa Spotifyjem temeljila na njihovom drakonskom izračunu tantijema koji u biti daje umjetnicima mikroskopski djelić novca koji generira njihova glazba na platformi. Svi smo vidjeli priče o tome koliko malo Spotify plaća umjetnicima čiji proizvod pokreće njihov cijeli poslovni model. To je bila prijevara za umjetnike od početka, slijedeći tradiciju modela velikih izdavača koji joj je prethodio. Ali umjetnici koji žele da se njihova glazba čuje u što većem broju ušiju morali su donijeti tešku odluku. Dajemo li našu glazbu tvrtki koja devalvira naš proizvod do te mjere da su čekovi od honorara sa Spotifyja postali dio šaljivih memova ili zadržavamo svoju glazbu s platforme i navodno propuštamo ‘čitavu generaciju slušatelja glazbe? Upravo je to mjesto gdje je Failure bio od 2015. godine kada smo objavili naš prvi album nakon ponovnog okupljanja. Udovoljili smo želju da bude dostupno za više ušiju. Ali sada, s nedavnom promjenom politike Spotifyja koji omogućuje da dezinformacije o cjepivu o COVID-u napreduju na njihovoj platformi, Failure je odlučio da je to prelilo čašu.”

“Podržavamo Neila Younga i slažemo se s njim da se na Spotifyjevom podcastu Joea Rogana emitiraju opasne dezinformacije”, napisala je grupa Crosby, Stills & Nash u zajedničkoj izjavi koja je podijeljena preko Crosbyjevih društvenih profila. U nastavku stoji: “Iako uvijek cijenimo alternativna gledišta, svjesno širenje dezinformacija tijekom ove globalne pandemije ima smrtonosne posljedice. Dok se ne poduzme stvarna akcija kako bi se pokazalo da briga za čovječanstvo mora biti uravnotežena s trgovinom, ne želimo da naša glazba — ili glazba koju smo zajedno stvarali — budu na istoj platformi.”

Objavljujući svoju odluku da bojkotira platformu, pjevač Stuart Lee je kazao: “Potpuno sam svjestan da ovo neće imati nikakvu financijsku štetu za Spotify, ali predugo su internetske platforme mogle nekažnjeno širiti laži, oslobođene provjera koje upravljaju tradicionalnim izdavačima i televizijskim kućama, a njihovi napori da to isprave još uvijek nisu dovoljni. Možda se veliki i mali umjetnici mogu udružiti kako bi učinili nešto da se stvari promijene tamo gdje ljudi s novcem ne žele da se promijene.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X