Fantastic Cat ‘Now That’s What I Call Fantastic Cat’ – besramna kantautorska sinergija

Pod mačjim maskama, supergrupa američkih kantautora snimila je svoj drugi studijski album i jedno od najzaraznijih glazbenih iskustava ove godine.

Fantastic Cat ‘Now That’s What I Call Fantastic Cat’

Možda vam njihova imena ne govore mnogo, ali Don DiLego, Anthony D’Amato, Brian Dunne i Mike Montali četvorica su američkih kantautora koji su odlučili udružiti snage i stvoriti supergrupu u kojoj će zajedno pjevati i skladati pjesme u svojevrsnom bijegu od svojih pojedinačnih karijera u kojima svoj posao shvaćaju prilično ozbiljno. Grupi koja je trebala poslužiti kao ispušni ventil i predah između solo ploča nije ni imala ime kad se okupila u studiju, a priča kaže da je ime Fantastic Cat predložila konobarica u baru gdje su navratili prije snimanja.

Ime koje im je dodijeljeno poslužilo je kao povod da si kantautori na glave stave maske mačaka. Ne znam je li to bio pokušaj skrivanja identiteta u stilu The Residentsa ili samo dodatni znak da ovaj projekt ne shvaćaju sasivm ozbiljno, ali kad su prije dvije godine objavili svoj prvijenac “The Very Best Of Fantastic Cat”, mačje glave imali su na svim fotografijama i u spotovima. Sam album je popraćen odličnim kritikama, a mačori su nakon toga dodatno privukli pozornost i obradama pjesama Warrena Zevona (“Keep Me in Your Heart”) i Paula McCartneyja (“Band on the Run”), odradili su zajedničku turneju i umjesto da se vrate svojim zasebnim karijerama, čini se da im se novi pristup toliko dopao da su odmah snimili i svoj drugi zajednički album nazvan “Now That’s What I Call Fantastic Cat”.

Kantautorska udruživanja nisu ništa novo, pa se tako bend na svojem Bandcamp profilu šali kako su pokušali nešto što nitko nikad nije osim The Beatles, Crosby, Stills, Nash & Young i The Highwaymen. U posljednje vrijeme na akustičnoj strani spektra bili su se pojavili i Monsters of Folk, ali ako tražimo usporedbu na temelju glazbe koju Fantastic Cat sviraju, čini se da im je zapravo najsrodnija supergrupa The Traveling Willburys. Naravno da DiLego, D’Amato, Dunne i Montali nisu ni približno slavna prezimena poput Dylan, Orbison, Harrison, Petty i Lynne, ali utjecaj velikana koji su svoju kratkotrajnu zajedničku službi odradili na prelasku osamdesetih u devedesete izrazito je vidljiv u glazbenom rukopisu Fantastic Cata.

Uzmimo za primjer “Oh Man!” koja otvara “Now That’s What I Call Fantastic Cat”, a koju su mogli s lakoćom napisati i Jeff Lynne i Tom Petty. Naravno da je i utjecaj Boba Dylana vidljiv na više mjesta, kao i Beatlesa (“Later On”), ali čini se da svaki od četvorke ima vlastite uzore, pa će ova ploča katkad zvučati kao Wilco u najrazigranijim danima, a čas – primjerice u “Go All Night” – kao nešto što je pobjeglo Bruceu Springsteenu iz bilježnice kad je pisao “Born in the U.S.A.”. Zapravo, za svaku bi se pjesmu mogla naći neka takva poveznica, pa je najbolje slušateljima prepustiti da se sami igraju takvih pogađanja.

Bend povremeno skreće i u smjerove koje bi se moglo približno opisati i kao folk i kao americanu, ali zapravo zapanjujuće djeluju kad pišu besramne pop rock melodije (vidi “All My Fault”). U tim trenucima najbolje možemo doživjeti njihov otklon od glazbe koju shvaćaju ozbiljno, a taj eskapizam im je u zajedničkom projektu donio sinergijsku snagu koja bi mogla biti dovoljna da diskografski nadžive sve slične projekte koji su im prethodili.

Takav scenarij bismo vrlo rado doživjeli jer “Now That’s What I Call Fantastic Cat” je doista fantastičan ljetni album bez ijedne slabe pjesme. Zvuči kao glazba čiji je rok trajanja istekao više od trideset godina, a istovremeno je nevjerojatno potpuno svjež, nošen talentom četvorice pjevača i autora koji kao da konstantno pokušavaju jedan drugoga nadmašiti u zabavnosti songwritinga.

Ocjena: 9/10

(Fantastic Cat, 2024.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X