‘Fences’ – ograde, unutarnje i vanjske

Dirljivoj filmskoj adaptaciji drame Augusta Wilsona u režiji Denzela Washingtona smiješi se barem jedan Oscar i nekoliko nominacija.

'Fences'
‘Fences’

August Wilson je osamdesetih godina napisao dramu “Fences”, priču o ostarjelom i ogorčenom crnom smetlaru koji u pedesetim godinama prošlog stoljeća živi sa svojom obitelji, a nekoliko godina kasnije predstava je postala velikim hitom i odnijela Tonyje za najbolji predstavu i režiju, kao i za glavne uloge koje su igrali James Earl Jones i Mary Alice. Dvadeset tri godine kasnije predstava je ponovno oživljena s Denzelom Washingtonom i Violom Davis u glavnim ulogama, koji su kao i njihovi prethodnici također nagrađeni Tonyjima.

Denzel i Viola odigrali su uloge više od sto puta tijekom 2010., tako da su bili izvrsno upoznati s psihologijom likova i pričom. Washington se sam prihvatio režije i zadržao je u filmu duh kazališta na način da je gotovo cijelu radnju filma smjestio u vrt kuće u kojem se gradi fizička ograda iz naslova, kao i sve druge ograde kojima se njegov lik Troy u životu okružuje.

Kombinacija fenomenalnog scenarija i sjajnog ansambla očekivano je katapultirala ovu dramu među favorite za ovogodišnje Oscare. Čine se gotovo sasvim izvjesno da će Viola Davis Tonyju za najbolju glumicu u predstavi za ulogu Rose s lakoćom pridodati i Oscara, pogotovo budući da se natječe u kategoriji sporedne uloge. I to po treći put.

Osim nje, Denzel Washington se nameće kao jedini ozbiljni konkurent Caseyu Afflecku za nagradu za najboljeg glumca, no kako sada stvari stoje, čini se da Benovu mlađem bratu nisu naškodile neke priče o seksualnom zlostavljanju koje su nakratko došle u fokus, tako da on i dalje trenutno drži ulogu favorita. Denzel je ionako već vlasnik dvaju Oscara, sporednog za “Glory” i glavnog za “Training Day”. Pitanje je želi li ga Akademija već sad izjednačiti s jednim Jackom Nicholsonom po osvojenim kipićima.

Osim glumačkih nominacija, bila bi strašna nepravda kada film ne bi bio nominiran i za adaptirani scenarij, a sve ove nominacije trebale bi biti dovoljne da se pretoče i u nominaciju za najbolji film. Ostaje vidjeti hoće li i Denzelu uspjeti probiti se među petoricu nominiranih redatelja, ali u ovome času to možda i ne zvuči kao najizglednija opcija.

Nagrade na stranu, “Fences” je ozbiljan i dirljiv film koji nam kroz dva sata i dvadeset minuta trajanja prikazuje tek šačicu likova, ali nam sasvim zorno oslikava njihovu psihologiju i veže nas za njih emocionalno. Posebno lijepu ulogu ima Mykelti Williamson (poznat po ulozi Bubbe u “Forrest Gump”) koji glumi Troyevoga brata “s pločicom u glavi” i kojem je pripalo dirljivo finale filma, ali je doista cijela postava odradila sjajan posao, što se pretočilo i u nominaciju za najbolji ansambl za Screen Actors Guild Award, a što je jedan od glavnih prekursora i za najveću filmsku nagradu.

Ocjena: 9/10

(Bron Studios, MACRO, Paramount Pictures, 2016.)

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 kune.

Hvala vam.

1.00 HRK 5.00 HRK 10.00 HRK 20.00 HRK 50.00 HRK 100.00 HRK 200.00 HRK


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Recenzija

Idi na Vrh
X