Film Marka Šantića ‘Zbudi me’ kreće u kina

Hrvatska premijera filma održat će se 22. travnja u kinu Kinoteka.

‘Zbudi me’

Nakon svjetske premijere na filmskom festivalu Black Nights u Tallinnu (PÖFF), te projekcijama na raznim svjetskim festivalima u Trstu, Haagu, Beogradu, Sopotu, Wisbadenu, Arrasu i drugdje, dugometražni igrani film redatelja Marka Šantića i koscenarista Marka Šantića, Gorana Vojnovića i Sare Hribar “Zbudi me” od 25. travnja stiže u kina diljem zemlje.

Film je nastao u produkciji Vertiga (Slovenija), i koprodukciji Jaka produkcije (Hrvatska) i Living picturesa (Srbija), a sufinanciran je sredstvima Slovenskog filmskog centra, Hrvatskog audiovizualnog centra, Filmskog centra Srbije, francuske kolektivne organizacije Sacem i fonda Eurimages.

Uoči kino distribucije, hrvatska premijera filma će se održati u kinu Kinoteka, 22. travnja u 20 sati, uz gostovanje redatelja i filmske ekipe.

Radnja filma “Zbudi me” prati Roka koji se budi u bolnici gdje je zbog nesretnog događaja završio bez svijesti. Ne sjeća se ni djevojke, ni posla, ni stana u kojem živi. Sve čega se sjeća je rodni grad i dom koji je dijelio s majkom i mlađim bratom. Ubrzo nakon povratka u svoje susjedstvo Rok primjećuje da više nije dobrodošao. Njegova obitelj i poznanici drugačije se ponašaju prema njemu. Rok polako uspijeva složiti mozaik sjećanja i shvaća koliko je njegova prošlost bila problematična. No, njegov mlađi brat ide istim putem što navodi junaka filma da prvi put u životu prihvati odgovornost i spriječi da se loša obiteljska povijest ponovi.

”Posljednjih godina svijet svjedoči povijesnom revizionizmu – reinterpretaciji povijesti. Mlađe generacije sve više vremena provode na internetu, gdje stječu netočne povijesne činjenice. Čini se da pod tim utjecajima oni stvaraju potpuno drugačiju sliku povijest od one kakva je nekada bila. Zbog gubitka pamćenja, glavni lik mog filma ne sjeća se svoje problematične prošlosti – i, nakon povratka u rodni grad, počinje otkrivati svoje stare “demone”. Njegova sudbina je svojevrsna metafora za revizionizam povijesti na Balkanu, ali i u Europi,” rekao je o redatelj Marko Šantić o svom četvrtom igranom filmu, filmu koji se bavi o iskupljenjem i odnosima Slovenaca prema doseljenicima i stanovnicima iz drugih dijelova bivše Jugoslavije.

Marko Šantić je filmski redatelj i scenarist rođen u Hrvatskoj, a živi u Sloveniji. Njegov kratki igrani film “Sretno Nedime” (2006). dobio je nekoliko međunarodnih nagrada, između ostalih Srce Sarajeva za najbolji kratki film, Tribeca FF Student Visionary Award i EFA nominaciju u kategoriji kratkog filma. Šantićeva prijašnja dugometražna ostvarenja uključuju TV-igrani film “Zavedi me” (2013.) koji je imao međunarodnu premijeru na 29. Varšavskom filmskom festivalu, gdje je dobio posebno priznanje. Film je također bio slovenski kandidat za 87. Oscara za najbolji strani film 2014. Sa Sarom Hribar, koja je jedna od koscenaristica filma “Zbudi me”, Šantić je korežirao dugometražni igrani film “Lada Kamenski” (2018.) koji je imao međunarodnu premijeru na Montreal Film Festivalu i osvojio 11 nagrada. “Zbudi me” (2022.) je Šantićev četvrti dugometražni igrani film.

Film je u Portorožu na Festivalu slovenskog filma 2023. osvojio čak pet nagrada Vesna: za najbolji dugometražni igrani film, za najbolji scenarij (Marko Šantić, Goran Vojnović i Sara Hribar), za najbolju glavnu mušku ulogu (Jure Henigman), za najbolju sporednu mušku ulogu (Jurij Drevenšek) i za najbolju masku (Lija Ivančić).

Režiju potpisuje Marko Šantić, a koscenaristi su Marko Šantić, Goran Vojnović i Sara Hribar. Uloge u filmu tumače Jure Henigman, Živa Selan, Nataša Barbara Gračner, Timon Šturbej, Jurij Drevenšek, Tamara Avguštin, Blaž Setnikar, Benjamin Krnetić, Andrej Murenc, Jure Ivanušić i Dražen Kühn, a ostatak filmske ekipe čine direktor fotografije: Ivan Zadro, montažer filma: Vladimir Gojun, oblikovatelji zvuka: Zoran Maksimović, Julij Zornik, Ognjen Popić, Skladatelj: Jan Vysocky, kostimografkinja: Tina Bonča, scenograf: Marco Juratovec i majstorica maske Lija Ivančić. Producenti filma su Danijel Hočevar i Zala Opara, a koproducenti Jure Bušić, Dimče Stojanovski i Stefan Orlandić.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X