Ozric Tentacles u Močvari – četrdeset godina nezavisnog glazbenog svemirskog programa

Bend koji je osnovan 1984. godine okupljanjem njegovih tadašnjih članova oko vatre zapaljenje u Stonehengeu nije zaobišao Hrvatsku na svojoj slavljeničkoj turneji. Nakon Pule na red je sinoć došao i Zagreb. U klubu na savskom nasipu Ozric Tentacles su izašli pred publiku željnu njihovog psihodeličnog space tripa.

Ozric Tentacles u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Instrumentalni bend okupljen oko 62-godišnjeg gitarista i klavijaturista Eda Wynnea i ovog puta je bez problema bacio zagrebačku publiku u trans – koliko god zvučalo ovo otrcano, ipak je istinito. Također je ponovljen i stari scenarij po pitanju publike u kojoj se našao solidan broj mlađih vatrenih fanova koji kao da su se natjecali u prvim redovima tko će više i višlje neumorno skakati uz hipnotičke ritmove Ozric Tentaclesa, benda o kojem se i dalje prenose informacije na onaj najstariji način: od uha do uha.

Ozric Tentacles bi se čak uvjetno mogli nazvati i svojevrsnim kultom, obzirom da cijelu svoju karijeru žive po hipijevskim pravilima, potpuno neopterećeni trendovima u glazbenoj industriji, kao i samom tom industrijom kao takvom, s kojom i ako su se ikada susreli, nikad im nije palo na pamet da ulaze u kolo s major diskografima. U 40 godina snimili su 30 albuma po svom guštu, ali očigledno i guštu svog sljedbeništva.

Ozric Tentacles u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

I oni stariji s kojima sam razmijenio par riječi te večeri imali su identičnu priču o svom prvom koncertnom susretu s Ozric Tentacles, kao vjerojatno i ona neumorna omladina u prvim redovima, a to je da je svakoga na taj prvi koncert netko iskusniji doveo uz riječi: „Nećeš moći vjerovati kakav je ovo bend.“ I svakom je ta inicijacija odredila dobrim dijelom i daljnji glazbeni ukus.

Bend je s početkom svog rada krenuo u zvučno, ali i vizualno psihodelično ozračje koje je 1960-ih haralo Velikom Britanijom i SAD-om, a s vremenom se tu lijepio jazz, dub, tribal, drum’n’bass i techno beat tako da danas grupa zvuči kako začudni amalgam svega i svačega, ali i dalje u službi psihodeličnog duha koji za misiju ima izuvanje publike iz cipele u kojem god stilu ili žanru se nalazio okidač za njeno prepuštanje ritmu.

Ozric Tentacles u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Čak i po izboru instrumenta Wynne odaje sliku virtuoza nesklonog kalkuliranju u imidžu. Naime, dok bi veliki broj gitarista u njegovoj ulozi težili tome da im je u rukama neki Gibson ili Fender, on pak svira Ibanezov Steve Vai model s izdubljenom ručkom za nošenje u tijelu gitare – nešto što je bio kratki pomodni krik među gitaristima krajem osamdesetih i nikad više nakon toga. No uvijek je na koncu bitna svirka, a to je teklo besprijekorno sinoć.

Setlista na ovoj turneji na kojoj je u fokusu i prošlogodišnji album „Lotus Unfolding“ nije se mijenjala ni u Zagrebu, jer su svi „okidači“ bili strateški dobro raspoređeni i balansirani i dakako usklađeni s psihodeličnim video programom i svjetlosnim efektima.

Ozric Tentacles u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Ozric Tentacles su startali s recentnom „Green Incarnation“, a potom zakotrljali „Eternal Wheel“. Zatim su kroz vremensku crvotočinu skočili do svog drugog albuma i naslovne „Erpland“ i nešto mlađe „O-I“, te opet skočili u sadašnjost do naslovnog instrumentala s novog albuma „Lotus Unfolding“.

Slijedile su „Sniffing Dog“, „Burundi Spaceport“ i „Ayurvedic“ da bi tour the force finale došle s „Jellylips“ i „Sploosh!“, te „Kick Muck“ na bisu nakon što se iz svih grla orilo: „We want more“.

Silas & Saski u Močvari (Foto: Zoran Stajčić)

Možda je moglo još malo duže, ali treba uzeti u obzir da je i predgrupa, tj. dvojac Silas & Saski dio klavijaturističkog krila Ozric Tentaclesa, pripremao teren za zvijezde večeri. Dakako, riječ je o klavijaturisti Silasu Neptuneu u društvu multiinstrumentalistice i pjevačice Saskie Maxwell čiji je ambijentalni nastup bio poput paljenja incensea prije nego li su Ozric Tentacles sve povukli u svoju tribal-psihodeličnu svemirsku vožnju, koja neprekinuto traje već četrdeset godina.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Izvješće

Idi na Vrh
X