Film ‘Requiem for Pinocchio’ predstavljen zagrebačkoj publici

Bosanskohercegovački animator i strip crtač Berin Tuzlić predstavio je zagrebačkoj publici svoj animirani film ‘Requiem for Pinocchio’ u petak u Kulturno informativnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine gdje je za tu priliku postavljena i izložba.

Zagrebačko predstavljanja filma Requiem for Pinocchio (Foto: Zoran Stajčić)
Zagrebačko predstavljanja filma Requiem for Pinocchio (Foto: Zoran Stajčić)

„Requiem for Pinocchio“ osvojio je nagradu za najbolji kratki animirani film na Filmskom festivalu „Best Shorts“ u Kaliforniji. U konkurenciji iza sebe je ostavio autore animacije koji predstavljaju Sjedinjene Američke Države i Katar. Film je također nominiran i za najbolji kratki film na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.

Zagrebačko predstavljanja filma Requiem for Pinocchio (Foto: Zoran Stajčić)
Zagrebačko predstavljanja filma Requiem for Pinocchio (Foto: Zoran Stajčić)

Berin Tuzlić je pred okupljenima u Kulturno informativnom centru Veleposlanstva Bosne i Hercegovine izjavio kako “Requiem for Pinocchio” polemizira ratnu situaciju i dječje odrastanje. U film je, kako tvrdi, namjerno izbjegavao sve nacionalne simbole koji su obilježili rat u 1990-ima i opsadu Sarajeva želeći progovoriti o ratu na univerzalan i razumljiv način. U ovom slučaju Sarajevo koje je u zadnjem desetljeću prošlog stoljeća i Europi bilo simbol ratnih previranja, danas u 2015. godini, nažalost nije više jedini grad te vrste, jer kako ukazuje završetak filma više nitko nigdje nije siguran od ratnog prokletstva.

'Requiem for Pinocchio'
‘Requiem for Pinocchio’

Pored filma, prisutne je jako dojmila i glazba filma koju potpisuje Haris Ljumanović, inače Tuzlićev kolega iz benda Bezbeli Apstraklije. Pored Tuzlića i Ljumanovića na filmu su još radili; montažu Sanel Preljević, scenarij Naida Lindov, animaciju Adnan Halvadžija, Dženana Haračić, Velid Agović, Darko Dacović i Esmir Prlja. Film je nastao u koprodukciji Via Medije iz Sarajeva i Taurus produkcije iz Podgorice.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X