Film ‘Svjetla Sarajeva’ dostupan na na YouTubeu

Intimna filmska priča koja počinje od djetinjstva, mladenačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha, pa sve do poslijeratnog povratka i vrhunca karijere, okrunjenog koncertom povodom zajedničkog jubileja benda i dvorane, u čijim je podrumima Zabranjeno pušenje počelo svoje muzičko putovanje olimpijske 1984. godine.

‘Svjetla Sarajeva’

Film “Svjetla Sarajeva” režisera Srđana Perkića imao je premijeru 2022. u dokumentarnoj selekciji Sarajevo Film Festivala, nakon čega je svoj festivalski život završio premijernim prikazivanjem u 12. mjesecu 2023. u programu Al Jazeere Balkans, od subote, 10. veljače dostupan je na YouTubeu.

Naslov je parafraza naslova Chaplinovog filma “Svjetla velegrada”, koji je uspješno spojio komediju i dramu, tjerajući publiku naizmjenično na smijeh i suze.

Kultni sarajevski Kulturno-sportski centar Skenderija obilježio je 2019. godine 50 godina postojanja, a Srđan Perkić odlučio je pola stoljeća postojanja ovog hrama muzike i kulture obilježiti filmskom pričom kroz koju nas vodi frontmen legendarne sarajevske grupe Zabranjeno pušenje, Davor Sučić alias Sejo Sexon.

Ovo je intimna filmska priča koja počinje od djetinjstva, mladenačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha, pa sve do poslijeratnog povratka i vrhunca karijere, okrunjenog koncertom povodom zajedničkog jubileja benda i dvorane, u čijim je podrumima Zabranjeno pušenje počelo svoje muzičko putovanje olimpijske 1984. godine.

Film “Svjetla Sarajeva” vodi nas u hladne zimske noći kroz jedinstvena, živopisna sarajevska naselja te kroz mitove i legende vezane za samu dvoranu, izgrađenu 1969. u vrijeme socijalizma. Kamera često, bez cenzure, zaviruje u intimu prostora iza scene i pripreme benda za svirku, dočaravajući svu napetost i uzbuđenje uoči najvećeg solističkog koncerta u dugoj karijeri.

“Uvijek me interesirao taj fenomen da se bend vidi ne samo na sceni nego onako na najneposredniji, iskreniji način – kada postoji ta latentna nervoza prije velikog, najvećeg samostalnog koncerta, kroz dešavanja u kombiju ili u kafani, koja je dio našeg identiteta”, rekao je Perkić u intervjuu za portal Al Jazeere Balkans.

U realizaciju filma producentska kuća Imaginarium i Perkić, krenuli su potpuno iracionalno, vlastitim sredstvima, bez budžeta, ali punog srca. Sreća prati hrabre. Vrlo brzo nakon što su entuzijastično počeli ovaj producentski poduhvat, važnost projekta prepoznali su i Al Jazeera Balkans, BH Telecom te mnogobrojni sponzori, koji su pomogli da ova sarajevska, univerzalno zanimljiva priča osvane na filmskim platnima mnogobrojnih filmskih festivala od Sarajeva do Los Angelesa. O uspjehu filma svjedoče i festivalske nagrade u Zenici, Tuzli, Cetnju, Bihaću, Bjelovaru i Los Angelesu.

Autor je u intervjuima rekao da je “ovaj film poklon svim onim ljudima čije je životne priče Zabranjeno pušenje pretočilo u pjesme i koji su sve ove godine bendu bili vjerna podrška. Zabranjeno pušenje nije fashion band, to je grupa koja je pored mitova i legendi, opjevala jednostavne, obične ljude i njihovu svakodnevicu, tako da je film posvećen upravo njima.”

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X