U Kinoteku ovaj tjedan stižu ‘Samci’

Na repertoar stižu ‘Stranci’ Andrewa Haigha, a u goste dolaze Filmšnite – prvo izdanje revije filmova s njemačkog govornog područja, s filmovima o Ingeborg Bachmann i Elfriede Jelinek.

Andrew Scott i Paul Mescal u ‘ALL OF US STRANGERS’ (foto: Parisa Taghizadeh / Searchlight Pictures / 20th Century Studios)

U Kinoteci kreću Filmšnite, novi zajednički projekt Austrijskog kulturnog foruma, Goethe-Instituta Kroatien i Veleposlanstva Švicarske Konfederacije, u sklopu kojeg će kroz četiri projekcije domaćoj publici biti predstavljeni neki od najistaknutijih recentnih filmova s njemačkog govornog područja, tj. iz Austrije, Njemačke i Švicarske.

Program započinje u ponedjeljak (12.02.) projekcijom “Ingeborg Bachman: Putovanje u pustinju”, biografskog filma o radikalnoj spisateljici te predvodnici austrijske književne renesanse, koji prati njezin uzbudljiv književni život i romansu s Maxom Frischom. Redateljica filma je veteranka Margarethe von Trotta, a glavnu ulogu odigrala je sjajna Vicky Krieps. Ulaz na film je besplatan, uz obvezno preuzimanje karata na blagajni.

U utorak (13.02.) na rasporedu je “Elfriede Jelinek – jezik pušten s lanca”, dokumentarni film o još jednoj kultnoj spisateljici, dobitnici Nobelove nagrade za književnost i oštroj kritičarki austrijskog društva. Redateljica Claudia Müller snimila je višeslojan portret ove velike umjetnice, a zanimljivim montažnim rješenjima nastoji oponašati Jelinekin specifičan pripovjedni stil.

Program se nastavlja i sljedeći tjedan (19. i 20. veljače) s filmovima “Sisi & ja” Frauke Finsterwalder i “Teorija svega” Timma Krögera.

Noviteti: Stranci

Andrew Haigh majstor je istančanih psiholoških drama, a ovaj je status potvrdio “Strancima” – pričom o osamljenom muškarcu, koji dobiva priliku ponovno se susresti s roditeljima koje je izgubio kao dječak. Haighov film priča je o duhovima kakvu još niste vidjeli – nevjerojatno emotivna i kompleksna meditacija o odrastanju, gubitku i osamljenosti, koja će vam slomiti srce i zatim ga ponovno sastaviti. Uz maestralnu režiju, montažu, zvuk i nostalgični soundtrack iz 1980-ih, Stranci se mogu pohvaliti i odličnim glumačkim nastupima Andrewa Scotta i Paula Mescala.

Ostali noviteti: Aktualni hitovi

Na repertoaru i dalje prikazujemo hit-filmove koji i dalje izazivaju veliki interes publike: romantičnu dramu “Prošli životi” Celine Song, crnu komediju “Uboga stvorenja” Yorgosa Lanthimosa, provokativni povijesni film “Zona interesa” Jonathana Glazera te kompleksnu sudsku dramu “Anatomija pada” Justine Triet. Riječ je o radovima koji su obilježili prethodnu godinu i koji se za Oscare natječu u najprestižnijim kategorijama.

I ovaj tjedan s velikog ekrana zavodit će vas “Slatka Simona” Igora Mirkovića, intrigantni neo noir smješten u milje seks-chatova. Svi koji su propustili pogledati u Berlinaleu nagrađeni novi film Christiana Petzolda “Crveno nebo” moći će to nadoknaditi u petak u 16 sati, a na Matineji za odrasle u subotu moći ćete pogledati “Udar sreće” Woodyja Allena.

ADU_Drive: Bombonijera

Program ADU_DRIVE, inspiriran Google Drive arhivom Akademije dramske umjetnosti na kojoj se nalaze tisuće vježbi studenata ADU, a koje često ondje i ostanu zakopane, donosi te vježbe u mrak projekcionističke dvorane kako bi ih vaš senzorij napokon doživio, ovoga puta u Kinoteci.

Izbornici ovoga izdanja su studenti Nina Damjanović, Tadija Čaluković, Petar Lebinec, Stjepan Hren i Tibor Vukelić, a donose pet filmova koje su odabrali iz različitih razloga, koje će objasniti uoči projekcije. Popis filmova zasad je iznenađenje, a ulaz je besplatan uz obvezno preuzimanje ulaznice na blagajni.

Želimo da naš sadržaj bude otvoren za sve čitatelje.
Iza našeg rada ne stoje dioničari ili vlasnici milijarderi.
Vjerujemo u kvalitetno novinarstvo.
Vjerujemo u povjerenje čitatelja koje ne želimo nikad iznevjeriti.
Cijena naše neovisnosti uvijek je bila visoka, ali vjerujemo da je vrijedno truda izgraditi integritet kvalitetnog specijaliziranog medija za kulturu na ovim prostorima.
Stoga, svaki doprinos, bez obzira bio velik ili mali, čini razliku.
Podržite Ravno Do Dna donacijom već od 1 €.

Hvala vam.

1.00 € 5.00 € 10.00 € 20.00 € 50.00 € 100.00 € 200.00 €


Donacije su omogućene putem sustava mobilepaymentsgateway.com.
Podržane sheme mobilnih plaćanja: KEKS Pay, Aircash, Settle, kriptovalute

Zadnje od Vijesti

Idi na Vrh
X